Горещи новини Основни ястия26.12.2016

Любимите празнични рецепти на Криси Тийгън

И как да си направим нейното известно печено пиле

“Обожавам рецептата ми за печено пиле,” споделя топмоделът и авторка на кулинарната книга Cravings Криси Тийгън. 

“Натърквам го с много масло с вкус на чесън и добавям свежи подправки, лимонова кора и всичко това отива и под кожата. Така накрая получавате страхотна хрупкава коричка.”

Криси е голям ентусиаст в кухнята и любовта й към готвенето я провокира да събере най-любимите си рецепти в книга, за да ги сподели с феновете си. Тя редовно публикува и резултата от свои експерименти в Instagram, а за празниците се развихря, за да зарадва цялото семейство.

chrissychicken-1 chrissychicken-2

Супермоделът признава, че любимото й ястие всъщност е по рецепта на майка й. “Нейните картофи са приготвяни у дома повече от всичко останало. Те са със сметана, с бекон и шунка. Обикновено приготвяме голяма тава и ги ядем цяла седмица. Стават все по-добри!”

Именно рецептите за любимите й картофи и пиле ви представяме днес:

Запечени картофи 

1 кг картофи
1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
400 гр шунка, нарязана на кубчета
8 резена бекон, нарязани на квадрати
1 пакет масло
чесън на прах
½ с.л. черен пипер
1 ½ чаша брашно
400 мл сметана
сол 

chrissy-r-1

Загрейте фурната на 220C. Oбелете картофите и ги нарежете. Прехвърлете ги в голяма купа и ги смесете с лука и шунката.

В голям дълбок тиган пържете половината бекон в продължение на няколко минути на бавен огън, докато не стане хрупкав. Добавете маслото и бъркайте, докато се разтопи. Добавете чесъна на прах, черния пипер и солта, а след това и брашното. Бъркайте, докато всички бучки се разпаднат и сместа стане гладка. Добавете сметаната, като продължавате да бъркате. Увеличете степента на котлона и оставете сместа да заври. Бъркайте още няколко минути и след това махнете тигана от огъня. Прехвърлете соса в купа.

В голяма тава поставете половината от микса картофи, лук и шунка, след това залейте с половината сос. Добавете останалите картофи и изсипете и останалия сос. Наредете отгоре останалия бекон и пъхнете тавата във фурната. Гответе на 220C в продължение на 30-35 мин., след това намалете градусите и гответе, докато картофите са готови.

Печено пиле със зеленчуци

1 голямо пиле
сол и черен пипер
1 пакет масло
23 скилидки чесън (8 намачкани, 15 цели)
микс от подправки (розмарин, мащерка, риган и каквото още обичате)
1 лимон
4 моркова, нарязани на лентички
1 глава лук, нарязана на полумесеци

chrissy-r-2

Загрейте фурната на 220 градуса. Пилето трябва да е предварително изчистено и подсушено. Подправете го както отвън, така и отвътре, с 2 с.л. сол и 1 с.л. черен пипер.

В голяма купа смесете маслото, намачканият чесън, подправките и щипка сол и пипер. Настържете вътре и лимонова кора, след това разбъркайте всичко добре.

Пъхнете пръстите си под кожата на пилето, стараейки се да я отделите от месото, но същевременно да не я късате. Вземете половината от микса с масло и намажете месото, като се опитвате да го разпределите равномерно под цялата кожа.

Срежете лимона на две части и ги сложете в пилето, заедно с 5 скилидки чесън и билките. Добавете останалата част от от микса с масло.

Подредете морковите, лука и останалите 10 скилидки чесън на дъното на голяма тава. Подправете ги с няколко щипки сол и сложете пилето върху тях. Намалете фурната на 180 и печете около 1 час и 30 мин. След като е готово, изчакайте да се охлади и извадете лимоните, след което ги изстискайте върху пилето.

More from

ГУРМЕ

Какво издава за вас любимият ви коктейл

Изводите, които си правят барманите от това, което пием

Малинов чийзкейк без печене

Най-лесната рецепта, с която ще блеснат дори начинаещите домакини

Бяла пица с кисело мляко, рикота, домати и босилек

Позволявате си рядко да хапвате пица, заради хранителния си режим, защото не сте опитали тази...

Домашният хляб вече с био брашно

София Мел пуска нова серия биологично чисти продукти

Ферментирал червен лук за салати

Добавете есенен аромат към зеленчуковите гарнитури

Домашна гранола с кафе, бадеми и морска сол

Закуската е най-важното ядене за деня, а нашата още повече, заради концентрацията на суперхрани

Здравословно бананово суши за закуска

Перфектното предложение за вашата диета и за менюто на децата

10 освежаващи летни коктейли със свежи плодове

Добавяме прясно изцедени плодови фрешове към любимите летни коктейли

Вегетариански бургер с черешова салца

Нашият вкусен начин да направим диетата ви още по-здравословна

Близалки с диня, ягоди и водка за горещите дни

Вкусни са точно толкова, колкото и изглеждат!

Лесни десерти за деца (и не само!) за летните жеги

Нашият гост блогър Милена Витанова ни приготвя вкусни и полезни изкушения

Happy Hour: Ликьор с дъх на билки и цитрус

Защото в петък си мечтаем за нещо разхлаждащо... и за море!