Издъхна Стивън Хокинг

Известният физик е починал тази нощ на 76-годишна възраст

Издъхна Стивън Хокинг

Почина един от най-известните учени на нашето време. Физикът Стивън Хокинг е издъхнал тази нощ на 76-годишна възраст в дома си в Кеймбридж.

“Дълбоко сме изненадани, че нашият обичан баща почина днес. Той бе най-великият учен и изключителен човек, чиято работа и наследство ще продължат да живеят много години. Поздравяваме го за за куража и присъствието му, за брилянтността и чувството му за хумор, с които е прочут и за това, че вдъхнови света. Той веднъж каза “Вселената не би била кой знае каква Вселена, ако ги нямаше хората, които човек обича”, посочват децата му.

Издъхна Стивън Хокинг

Хокинг е известен със своите открития в сферите на физиката, математиката, космологията. Той е работил много и за изучаването на черните дупки и по теорията на относителността на Айнщайн.

През по-голямата част от живота си Хокинг боледува от амиотрофична латерална склероза (АЛС), но въпреки това заболяването не спира научната му дейност. Той е диагностициран с болестта, когато е едва на 21 години. Лекарите му дават само 1-2 години живот. Той обаче не спира да се бори да живее, въпреки че болестта го приковава на инвалиден стол и го лишава от способността да говори. Използва специален апарат и компютър, които му позволяват да пише статии и да комуникира с хората чрез виртуален глас.

Издъхна Стивън Хокинг

Със своите постижения, Хокинг спечели не само уважението на научните среди, но и любовта на милиони хора извън университетите. През годините остава много активен и в публичната сфера. Той често говори за бъдещето, рисковете на изкуствения интелект. В едно от последните си участия той разказва своята представа за времето преди Големия взрив.

Снимки: Profimedia

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ГОРЕЩИ НОВИНИ

Актьорът Джеф Бриджис сподели, че е болен от рак
Горещи новини20 ОКТОМВРИ 2020

Актьорът Джеф Бриджис сподели, че е болен от рак

Звездата от "Лудо сърце" и "Непреклонните" е диагностициран с лимфом

Меган Маркъл носи часовника на принцеса Даяна?
Горещи новини19 ОКТОМВРИ 2020

Меган Маркъл носи часовника на принцеса Даяна?

И двете споделят любовта към бижутата на Cartier

Колко струва един Instagram пост в профила на Ким Кардашиян?
Горещи новини19 ОКТОМВРИ 2020

Колко струва един Instagram пост в профила на Ким Кардашиян?

В някои случаи цифрата надхвърля един милион долара

Кейт Хъдсън и нейната версия на jungle dress
Горещи новини17 ОКТОМВРИ 2020

Кейт Хъдсън с първа роля в сериал

Тя се присъединява към екипа на "Truth Be Told"