Тренирайте ума си да се тревожи по-малко

Първата стъпка да победите тревожността е просто да приемете всичко онова, което се случва

Точната причина за безпокойството и тревожните разстройства все още остава неизвестна, но има няколко фактора, които могат да ни помогнат да се справим с това състояние.

Притесненията могат да бъдат полезни само, ако ви провокират да действате, за да разрешите някакъв проблем. Ако обаче страдате от постоянно безпокойство, то може да е реална заплаха както за психическото, така и за физическото здраве. Но как да разберете, че имате такова? Отговорът: ако това състояние променя мислите и чувствата ви, поведението и емоциите. Добрата новина е, че хроничното безпокойство може да бъде избегнато, като започнете да тренирате мозъка си. Ето пет начина как да го постигнете:

Осъзнаване
Осъзнаването е метод за “прекъсване” на тревожните мисли, преди те да са се задълбочили. Експертите препоръчват този подход и са категорични в неговото мощно въздействие за предотвратяване на притесненията. Те съветват първо да приемете това, което се случва и да се опитате да се борите с него. След това да погледнете на тревожността като далечен наблюдател. И да бе забравяте да дишате дълбоко. Защото чето забравяме да дишаме правилно, а именно плиткото дишане увеличава тревожността. И не на последно място, винаги очаквайте само най-доброто. Не забравяйте, че именно страхът и негативните мисли предизвикват тревожността.

Създайте си рутина
Хората, които се борят с тревожност често смятат, че животът им е извън контрол. В действителност хората, които се борят с негативните мисли се опитват да контролират всеки аспект на живота си. Но когато плановете им се провалят, тревожността ги връхлита с пълна сила. Сравнително лесен начин да се преодолее този проблем е да се създаде рутина. Направете си график и си наложете дисциплина, за да го спазвате стриктно. Важно е да знаете, че не е необходимо да си поставяте ограничения върху начина, по който живеете. В действителност, тези със стриктен график откриват допълнително свободно време, за да се радват на живота.

Вижте още: Една чаша вино на ден ни помага да се справим с депресията

Релаксирайте
Да се опитате да се отпуснете, докато изпитвате тревожност, често е непосилна задача. Затова ежедневно отделяйте поне по 20 минути само за себе си, за да релаксирате на приглушена светлина, с нежна музика и ароматна свещ. Не мислете за нищо. Просто се отпуснете. Идеята е да постигнете балансирано състояние на ума – нещо, което ще послужи като ефективно противодействие на тревожността още при първите й наченки.

Отстранете безпокойството в зародиш
Тревожността е сложен процес, който има нужда от време, за да се задълбочи. Важно е да разберете, че това ви дава възможност да предотвратите предвидените ефекти. Първо, разберете какво провокира тревожните чувства. Опитайте всичко възможно, за да ги намалите или да ги отстраните. На трето място си кажете “Стоп” и провокирайте успокояващи мисли, като “Добре си”, “Всичко е наред” или “Всичко ще премине.”

Упражнявайте се
За да се справите с тревожността, задължително трябва да се упражнявате. Не случайно всички казват, че спортът е здраве. Тренирането не само на мозъка и мислите, но и редовните спортни занимания, са в основата на вашето здраве. Учените са установили, че редовното кардио доказано намалява общите нива на напрежение, стабилизира енергията и повишава настроението, подобрява съня, както и подобрява самочувствието. Само пет минути аеробни упражнения на ден могат да започнат да стимулират ефекта на анти-тревожността.”

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве20 АПРИЛ 2019

Средиземноморската диета, която експертите препоръчват

С нея сваляме килограми без мъчителни лишения и подобряваме здравето си

Здраве11 АПРИЛ 2019

Какво причинява мигрената и как да се преборим с нея

Мигрената засяга над 12% от световното населениe и повечето от тях са жени

Здраве10 АПРИЛ 2019

30 идеи за пролетен детокс, споделени от читателки

Над 150 дами писаха на страницата ни във Фейсбук в отговор на съвместното ни предизвикателство с Klorane

Здраве08 АПРИЛ 2019

Храните, които правят косата ни красива

Грижата за красивата прическа започва от кухнята.