Мода : Новини15 АПРИЛ 2016

Разликата между обикновена и устойчива мода: всичко, което трябва да знаете

И каква е ролята на рециклираните материали в колекциите на H&M Conscious

Напоследък понятието “устойчива мода” става все по-широко използвано в индустрията, специализираните издания и блоговете, но всъщност, колко от вас могат да кажат, че знаят какво представлява тя?

Това всъщност е реалното бъдеще на модата, тъй като идеята за устойчивото й развитие е вдъхновена от използването на органично отгледани и рециклирани материали. По този начин марките като H&M, в чиято философия е заложена страстта към опазване на околната среда, са в състояние да предлагат качествени дрехи на своите клиенти, като същевременно подхождат отговорно към бъдещето на природата. 

ogranic cotton

Така например памукът, от който са изработени голяма част от дрехите в гардероба ни, в колекциите на H&M е заменен с органично отгледан и рециклиран памук. Къде обаче се крие разликата между конвенционалния памук и тези два вида, използвани от шведския бранд? Органичният е отгледан без пестициди и химически торове и не съдържа ГМО, но е също толкова висококачествен и гъвкав. Рециклираният пък идва от стари дрехи и текстилни материали, разнищени на влакна, от които се преде нова прежда и се тъче нов плат. По този начин се спестяват суровини за отглеждането на памукови растения и за производството на памучен текстил, а старият не отива на сметищата.

Освен органичен памук , H&M използват и други органично отгледани суровини за направата на своите колекции. Сред тях са органични лен, коноп и коприна, като всички те са отгледани без пестициди и химически торове. При това те не отстъпват по качество на материите, създадени от суровини, отгледани по утвърдения начин.

Jacket Cosncious Exclusive 2016 from recycled polyester

Сред рециклираните материали челни места заемат полиестерът и пластмасата. Обикновеният полиестер е направен от нефт, което е органичен естествен ресурс, но за съжаление  невъзобновяем. Именно затова на помощ идва рециклирането, което дава възможност полиестер да се произвежда от други остатъчни материали на нефтена основа, като например пластмасови бутилки. Пластмасата пък се добива след преработка на пластмасови бутилки, найлонови торбички и шишета от шампоан, а от H&M я използват за направа на аксесоари, торбички и други артикули.  С рециклирането на тези материали се пести основно вода и енергия, но и се използват по-малко химикали, намалявайки индустриалното замърсяване на околната среда.

Много е важно да споменем и кожата, която се използва в колекциите на марката. Тя също се нарича “устойчива кожа” и идва от органични ферми и животни, отгледани за производство на месо. Оцветена е чрез естествени продукти като дървесна кора или растителни екстракти и не съдържа хромова боя, която би могла да е опасно за здравето.

Лиоселът, който напоследък добива голяма популярност, е по-устойчив дори от памука, тъй като се добива от целулозата на определен вид дървета, които растат изключително бързо, изискват малко вода и минимално количество препарати. H&M отбелязва два вида лиосел като особено устойчиви и именно тях използва в направата на своите колекции. Това са TENCEL®  – мека, олекотена форма на лиосел, изработена от FSC™- сертифициран евкалипт, и MONOCEL® – същата материя като TENCEL®, но изработен от FSC™- сертифициран бамбук. 

Denimite earrings

Тази година в своята специална колекция Conscious Exclusive шведският бранд за първи път използва иновативния материал Denimite. Той е създаден чрез рециклирането на стар деним, а в самата колекция присъстваше под формата на елегантни обици в красив син цвят.

Лесно може да откриете устойчивите продукти сред предложенията на H&M. Всеки от тях е обозначен със специален зелен етикет Conscious, който показва композицията на устойчивите материи, използвани и сертифицирани от акредитирана трета страна. С този етикет се обозначават всички продукти, в чиито състав има между 50 и 100% устойчиви материали.

Чрез използването на подобно голямо разнообразие от органични и устойчиви материи, H&M се превръщат в истински пионер в “устойчивата мода”. Същевременно дрехите, произведени от гореизброените материали, не отстъпват нито по качество, нито по дизайн на останалите колекции на марката, а също и на предложенията на други марки за достъпна мода.

Употребата на устойчивите материи превръща затварянето на производството в модата в реално постижима цел. Всеки може да да се включи в инициативата, оставяйки своите нежелани дрехи в магазините на H&M. В рамките на инициативата World Recycle Week в седмицата от 18 до 24 април, за всяка оставена торба, ще получавате по 2 ваучера за отстъпка при следващата си покупка в магазините на марката.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НОВИНИ

Met Gala 2023
Новини02 МАЙ 2023

Met Gala 2023: Най-красивите визии на звездите

Знаменитостите отдадоха почит на Карл Лагерфелд чрез наистина ослепителни аутфити.

Met Gala 2023: Всичко за звездното събитие, отдаващо почит към Карл Лагерфелд
Новини02 МАЙ 2023

Met Gala 2023: Всичко за звездното събитие, отдаващо почит към Карл Лагерфелд

От Риана през Ким Кардашиян, Ан Хатауей, Дуа Липа и дори Никол Кидман. Ето ги най-ослепителните модни визии на звездите и най-значимите моменти в знак на почит към модната икона.

Новата стара муза, всъщност Valetino DI.VA., участва в една по-различна кампания на модния бранд.
Новини28 АПРИЛ 2023

Всички емоции на Флорънс Пю в новата кампания на Valentino

Новата стара муза, всъщност Valetino DI.VA., участва в една по-различна кампания на модния бранд.