Мода : Новини25 СЕПТЕМВРИ 2019

Модел на Gucci протестира срещу марката по време на ревюто

Моделът Яя Боунс, или Аяша Тан-Джоунс, направи малък, но гръмък жест срещу колекцията на марката

Ревюто на Gucci за следващата пролет отекна с неочакван скандал.

В последното си ревю брандът представи много разнообразни модели, сред които имаше цветни и интересни дрехи, но и такива, които наподобяваха усмирителни ризи.

Визиите предизвикаха огромна дискусия, особено след като по време на шоуто един от дефилиращите модели вдигна ръце и показа надпис на дланите си: “Психичното здраве не е мода”.

Жената зад надписа е позната като Яя Боунс, или Аяша Тан-Джоунс, каквото е истинското й име. Тя е музикант и модел, който след този акт вече се превърна и в адвокат на грижата за психичното здраве.

И моделите можели да говорят. Лиз Кенеди срещу Burberry

Изборът й да го направи е бил единствено нейн, и то тя е решила да го направи броени мигове преди старта на ревюто. Взела първия маркер, който й попаднал и написала протестното изречение.

В публикация след ревюто тя сподели, че и другите модели не се чувствали комфортно, носейки подобни дрехи, заради смесеното послание, което изпращат. Според нея светът на модата е отишъл твърде далеч в опит да предлага интересни модели и този случай е бил последната капка.

Дрехите са създадени от дизайнера Алесандро Микеле и бяха от горе до долу в бяло. Моделите са отпуснати и безформени, а най-големият акцент, ако можем да го наречем така, са коланите на усмирителните ризи.

От Gucci се защитиха, че тяхната идея първоначално е била подобна на тази на Яя. Те са искали да покажат как дрехите ограничават силата на хората и как изглежда класовото разделение в обществото. Според тях модата е започнала да се използва като метод да обезоръжи хората и да ги лиши от тяхната индивидуалност.

Почитателите на марката, обаче, не са убедени в смисъла на идеята. Затова и сега дебатът в мрежата продължава. Снимките на Яя се разпространяват навсякъде в социалните медии и видни личности в модната индустрия изразяват мнението си по въпроса. А вие какво мислите?

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НОВИНИ

Новини08 АПРИЛ 2020

Още едно модно предизвикателство завладя Instagram

Вече и българските инфлуенсъри се включиха

Новини07 АПРИЛ 2020

Деми Ловато ни вдъхновява да бъдем активни с фотосесията си за Fabletics

Певицата е лице на новата кампания на марката

Новини07 АПРИЛ 2020

Нежност и ретро романтика в пролетния свят на LoveShackFancy

Разгледайте тези преливащи от женственост снимки!