Мода : Новини30 АВГУСТ 2017

Анди Уорхол и червените подметки на Лубутен

Зад запазената марка на обувките се крие интересна истинска история

Червените подметки на обувките Christian Louboutin са това, което двете букви “C” са за логото на Chanel – култови и разпознаваеми навсякъде. 

Но знаете ли каква е връзката между подметките и творчеството на Анди Уорхол? Всъщност, отличителният червен цвят е вдъхновен от любопитна история.

Когато Кристиан Лубутен създава марката си в началото на 90-те години на миналия век, неговите обувки не се отличават от останалите на пазара с почти нищо. Да, предполагаме, че неподправеният сексапил и кративност, с които сме свикнали да свързваме всеки чифт, са присъствали и тогава. Но едва когато Лубутен решава да създаде токчета, вдъхновени от картината “Цветя” на Анди Уорхол, се ражда идеята за червената подметка. 

Анди Уорхол и червените подметки на Лубутен

“Цветя”

Когато получил прототипа на модела, дизайнерът бил раздвоен. Макар обувката да била пъстра, точно като картината на Уорхол, в нея липсвала онази типична за художника енергия, която приковава вниманието. “Бях щастлив, защото визията беше близка до картината. Но в същото време картината беше някакси по-силна и не можех да разбера защо,” казва Лубутен. “Тази голяма черна подметка разваляше нещата и, слава богу, точно тогава видях как едно момиче си лакира ноктите.” Асистенката в офиса му използвала класически червен цвят, който творецът грабнал и с него лакирал цялата подметка. “Тогава ми просветна – това е картината!”

Анди Уорхол и червените подметки на Лубутен

От този ден нататък всички обувки с марка Christian Louboutin имат отличителните червени подметки. Според самия него, именно в тях се крие и част от причините за успеха му. “Мъжете са като бикове, те не могат да устоят на червената подметка,” заявава той. 

Червеното на Лубутен e станало толкова отличително, че дизайнерът дори пусна своя собствена козметична линия с лакове за нокти и червила. А нюансът “Rouge Louboutin” неизменно присътва в нея.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НОВИНИ

Met Gala 2023
Новини02 МАЙ 2023

Met Gala 2023: Най-красивите визии на звездите

Знаменитостите отдадоха почит на Карл Лагерфелд чрез наистина ослепителни аутфити.

Met Gala 2023: Всичко за звездното събитие, отдаващо почит към Карл Лагерфелд
Новини02 МАЙ 2023

Met Gala 2023: Всичко за звездното събитие, отдаващо почит към Карл Лагерфелд

От Риана през Ким Кардашиян, Ан Хатауей, Дуа Липа и дори Никол Кидман. Ето ги най-ослепителните модни визии на звездите и най-значимите моменти в знак на почит към модната икона.

Новата стара муза, всъщност Valetino DI.VA., участва в една по-различна кампания на модния бранд.
Новини28 АПРИЛ 2023

Всички емоции на Флорънс Пю в новата кампания на Valentino

Новата стара муза, всъщност Valetino DI.VA., участва в една по-различна кампания на модния бранд.