Мода : Дрескод16 МАРТ 2017

Търсите перфектното сако? Ето как да направите избора си

Прочетете това, преди да се отправите на шопинг за този вечен елемент от дамския гардероб

Ако има едно нещо, за което трябва да кажем, че задължително, на 100%, трябва да бъде част от гардероба на всяка жена, то това без съмнение е перфектното сако. 

Този на практика неподвластен на тенденциите елемент от дамския стил притежава магическата способност да ни вдъхва увереност всеки път, когато го носим. Но не го обичаме само заради това!

Блейзърите отдавна не се свързват единствено с офисния стил. Носим ги с кецове, с ефирни поли, с панталони тип цигара и прокъсан деним… с всичко. Актуални сезон след сезон, година след година, те не са лесни за избиране, но когато откриете правилния, ще знаете, че можете да разчитате на него за всеки повод.

Ето с какво трябва да се съобразите, преди да тръгнете на лов за перфектното сако.

Избирайте го в зависимост от начина си на живот

Първо трябва да уточните за какво точно ще ви трябва блейзъра. Колкото и да са универсални, все пак има кройки, които не са подходящи за бизнес визия и обратното – не могат да се носят на разходка с маратонки. Определете различните ситуации, в които ще ви трябва дрехата: на работа, на обяд с приятелки, за клуб… Има голяма вероятност да откриете класически модел, който ще ви върши работа за всички гореизброени неща, но все пак животът ви ще трябва да определени линията, цвета, детайлите и всичко останало.

Преценете раменете

Сакото, което ви е по мярка, трябва да приляга перфектно на раменете – да не е никак прекалено тясно, нито прекалено широко, и междувременно да подчертава фигурата ви. Освен ако пазарувате с цел кройката да е тип “boyfriend” или овърсайз и искате да ви е малко по-широко, раменете са първото нещо, с което трябва да се съобразите.

Внимавайте за ръкавите

Дължината на ръкавите също е едно от нещата, с които не трябва да правите компромиси. Вярно е, че винаги можете да ги носите навити, ако са прекалено дълги, но ако са прекалено къси, значи този блейзър не е за вас. Ако обаче планирате да го носите в офис среда, уверете се, че дължината им е перфектна за ръцете ви.

Изберете правилната позиция на копчетата

Златното правило гласи, че когато копчетата се намират по-нагоре, сакото изглежда по-официално. Колкото по-надолу и колкото по-малко на брой са те, толкова по-непринуден е неговия вид. Перфектната позиция на първото копче е точно под линията на сутиена ви – така ще можете да закопчавате сакото без проблем и без да изглежда стегнато.

Премислете добре цвета

Ако искате блейзър, който можете да носите на възможно повече места, ще трябва да се придържате към неутралните цветове като черно, синьо и кремаво. По този начин се уверявате, че ще можете да го съчетавате с всичко останало, което вече се крие в гардероба ви. Веднъж, след като сте открили модела, можете да се сдобиете и с още, но в други цветове.

Заложете на неподвластни на времето детайли  

Става дума за шевове, ревери, копчета и всички онези неща, които правят класическата кройка една идея по-специална. Съобразете се с тях, защото все пак едно такова сако е инвестиция и искате да го носите година след година.

Инвестирайте повече 

Като споменахме инвестиция, блейзърът наистина си струва повечето пари, които ще вложите в него, по няколко причини. Едната, разбира се, е желанието да го носите възможно по-дълго, а другата – визията, която изглежда луксозна. Това обаче невинаги значи, че трябва да похарчите цяло състояние. Магазините втора употреба винаги са налице за дизайнерски находки на ниски цени.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДРЕСКОД

Дрескод24 МАРТ 2020

Стил по време на home office: Нашето вдъхновение

Добавете малко моден вайб към домашния си комфорт

Дрескод24 МАРТ 2020

Как да накараме старите дрехи да изглеждат нови?

Няколко съвета, с които ще излезем от карантината с по-стилни тоалети

Дрескод21 МАРТ 2020

7 начина да носим една широка синя риза

Практичната поредица на Александра Перейра в инстаграм продължава, а идеите й са особено подходящи в момента

Дрескод17 МАРТ 2020

Перфектната лятна рокля за всяка възраст

Да помечтаем за по-добри времена, в които отново ще бъдем навън и ще изразяваме женствеността си