Мода : Дрескод07 АВГУСТ 2019

Как да изберем слънчеви очила според формата на лицето си?

Съобразете се с чертите си, преди да потърсите подходящ модел

Как избирате слънчевите си очила? Много вероятно е да сте открили модел, който отива на формата на лицето ви и година след година купувате само подобен дизайн.

Въпреки това, на пазара в момента има модели, които ви позволяват да разчупите някои модни правила, които сигурно са ви добре известни: кръглите рамки не отиват на хора с кръгло и овално лице, тези с по-ъгловат дизайн пък не са подходящи за диамантените и квадратни черти и т.н.

Време е да експериментирате! Подберете новата си покупка, като се съобразите с формата на лицето си, но в същото време се възползвате от някой от по-модерните и екстравагантни дизайни, които ще намерите в оптиките. Ето как!

Ако имате кръгло лице 

sunglasses shape (1)

Ако лицето ви е закръглено, като на актрисата Ема Стоун, естествено е, че най-добрият избор за вас са очилата с правоъгълни рамки. Няма да сгрешите, ако заложите на такъв чифт, но най-вероятно вкъщи вече имате няколко подобни. Затова потърсете модел, който едновременно има ясно изразени ъгли, но и самите стъкла са подчертано обли. Някои ретро дизайни и тези с форма “котешко око” обединяват точно това в себе си.

Ако имате квадратно лице 

sunglasses shape (5)

Точно като при кръглите лица и ъгловатите рамки, квадратните лица постигат най-добър ефект със заоблени и кръгли очила. Овалните форми балансират скулите и ясно изразената брадичка и ако следвате тези правила, то сега е моментът.

Ако имате овално лице 

sunglasses shape (2)

Можете да дишате спокойно! Чертите на овалното лице позволяват всякакви експерименти с дизайни, цветове и форми. Симетрията му работи еднакво добре както с квадратни, така и с обли очила. Единственото и най-важно правило тук е, че самата рамка не трябва да е по-широка от най-широката част на лицето ви. Ако го пренебрегнете, рискувате чертите ви да изглеждат прекалено “овърсайз”.

Ако имате сърцевидно лице 

sunglasses shape (3)

Когато стане дума за дами с лица с формата на сърце, като Рийз Уидърспуун, най-главният ефект, който трябва да постигнете, е илюзията за по-широка челюст. Формите, които са по-широки в горната си част, като “котешкото око”, не са идеални за вас, тъй като насочват вниманието към по-широката горна част на лицето. Затова авиаторските очила са топ избор, когато стане дума за сърцевидните лица. Стъклата им насочват погледа към бузите и скулите, а не нагоре към веждите, а и освен това са истинска класика.

Ако имате лице с триъгълна форма 

sunglasses shape (4)

Тези лица не са много по-различни от сърцевидните, но основата разлика е в мекотата на линията на челюстта. Както и при предния вид, линията на веждите е по-широка от линията на челюстта и рамките, които разсейват вниманието от челото ви, са най-добри за вас. Авиаторските очила са добър избор, но и другите дизайни, при които рамките са направени от светъл или прозрачен материал, и не привличат погледа към веждите, също са подходящи.

Ако имате продълговато лице

sunglasses shape (6)

Дамите с такъв тип лице, като Гуинет Полтроу, обикновено имат високо чело и ясно изразена брадичка. За да балансирате тези черти, трябва да изберете такъв тип очила, че да привличат вниманието върху себе си. С други думи – големи стъкла и широки рамки. Разбира се, рамката не трябва да е по-широка от най-широката част на лицето ви.

Ако имате лице с диамантена форма

sunglasses shape (7)

Страхотните ви скули могат да бъдат проблем, особено при избора на очила. Понякога рамките падат точно на бузите, а когато се усмихвате дори повдигате очилата си. Много е важно да изберете чифт с подложки за носа и от по-лека материя, за да ги намествате лесно и да имат възможността да падат малко по-надолу, до линията на носа. Можете да експериментирате с дизайните, стига долната част на рамката да не докосва скулата.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДРЕСКОД

Дрескод03 АПРИЛ 2020

15 слънчеви и зареждащи визии в жълто

Нека се насладим на усещането за топлина и лекота, което струи от тези снимки

Дрескод02 АПРИЛ 2020

Какво казва гардеробът ви за вас

Стилист разкрива шестте най-често срещани начина да организираме гардероба си

Дрескод30 МАРТ 2020

10 чифта обувки, с които няма да ви трябват никакви други

Преосмисляме подхода си към стила, отсяваме най-важното и правим по-стратегически избори

Дрескод30 МАРТ 2020

Даян Фон Фюрстенберг и нейните мъдри съвети за жените на 30

Дизайнерката разкрива своите 9 мантри, от които всички можем да научим по нещо