Living : Лайфстайл08 МАРТ 2019

Каква е историята на Деня на жената

Знаехте ли преди, че денят на жената се празнува от над 1000 години?

Всяка година на 8-ми март почитаме жената, подаряваме й цвете и й казваме, че е красива. Но как е възникнала тази традиция и какво прави празника специален?

Това е денят, в който почитаме жената такава, каквато е. Но заедно с това се борим и в нейното име. Така и всъщност е възникнал празникът.

Преди повече от 1000 години е започнало да се обръща внимание на проблема с неравнопоставеността между жените и мъжете. Първите записани данни за действие, с цел разпространение на гласност е било през далечната 1908-а. Тогава 15 000 жени се обединили и марширували по улиците на Ню Йорк. Те протестирали срещу неравното работно възнаграждение и забраната им да гласуват.

Година по-късно е празнуван първият национален празник на жената в Америка. Тогава е бил отбелязан на датата 28 февруари.

Навръх 1910 пък Клара Цеткин се борила да превърне този ден в интернационален. Тя смятала, че всички жени по света трябва да се обединяват по едно и също време, за да постигнат това, което искат.

След като от 17 страни по цял свят се събрали съвети с представители само от женски пол, решението било взето и следващата година цял свят отпразнувал празника на 19 март.

През 1913-а било решено да преместят датата на 8-ми март и оттогава тя не е променяна, но чак през 1975 г. от Обединените нации признали празника като официален. След това се въвежда и новата традиция всяка година да има различна тема. Тази година тя ще бъде “Баланс към по-доброто” – главно ориентирана към неравенството в бизнес средата.

Толкова години по-късно борбата продължава със същата кауза. Според специалисти се предвижда, че ще трябват още около 100 години, за да се изравнят изцяло правата на жените и мъжете. Но с всяка следваща година се приближаваме все по-близко до целта!

4 неща, които никога няма да чуете от една независима жена

Целите, които всяка жена си заслужава да преследва през 2019

 

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Лайфстайл21 МАРТ 2019

Дрехите, които нанасят най-големи щети на околната среда

Полиестерът е вреден, но знаехте ли, че същото важи за памучните материи?

Лайфстайл19 МАРТ 2019

Дрехи под наем - следващата голяма тенденция в модата

Идеята за споделянето постепенно ще превземе дамския гардероб, смятат Vogue

Лайфстайл28 ФЕВРУАРИ 2019

7 мъдри мисли на мандарин, които ще внесат хармония в живота ви

Тези китайски мъдри мисли датират от векове и много точно отразяват философията на една от най-старите цивилизации в света.

Лайфстайл28 ФЕВРУАРИ 2019

Една пролетна вечеря за приятелки в София

Хотел Даунтаун кани на тематична "Зелена вечеря" дамите, които желаят да прекрачат с настроение и енергия в новия сезон