Living : Лайфстайл05 ФЕВРУАРИ 2020

Богата и глупава – за новите идоли и илюзията, че “и ти го можеш”

Докато една голяма част от света страда от липсата на образование, богаташките риалитита и социалните мрежи официално превърнаха глупостта в част от архетипа на успеха

Могат ли умни жени да имат за идоли глупави жени? Ще ви оставим въпроса за домашно.

Образът на чаровно глуповатата, но пък много успешна мацка не е нов за Холивуд. Риалити индустрията и социалните мрежи обаче превърнаха богатата глупачка от филмова героиня в реалност, като най-известният пример за това са Парис Хилтън и сестрите Кардашиян.

Новите “бизнес дами” имат истински собствени империи, без да са получили образование и без да знаят откъде се светва лампата. “Работният” им ден преминава във фотосесии и в срещи, по време на които се гримират, ядат и възклицават полуадекватно, но аудиторията им е във възторг.

За милиони момичета и дори деца по света те са новите лица на успеха – глезени и неуки, но пък богати и красиви. Колко опасен е култът към тях в ситуация на растяща глобална бедност, свързана и с факта, че десетки милиони деца по света нямат достъп до образование?

Вече дори не говорим за Ел Уудс, която се разхожда насам-натам, облечена в розово и с кученце под мишница (но поне се напъна да завърши право).

Говорим за Кайли Дженър, която освен че е съвсем истинска, е и най-младата “самоиздигнала се” милиардерка в света. И понеже споделя всичко със своите фенове и последователи, Кайли споделя и един свой работен ден и показва как се гради и управлява козметична империя.

Ако решите да си спестите мъчението от гледането на целия клип, преразказваме малко.

В първите два часа и половина (между 8 и 10:30 сутринта) я гримират и оправят косата й. Кайли също така избира дрехите на дъщеря си за деня, после избира и своите – нещо в розово, както обяснява тя, понеже в офиса й има много розово. После избира коя от колите в колекцията си да подкара.

В офиса на Kylie Cosmetics тя среща сестра си Кендал, която също е дошла да положи труд за семейния бизнес.

Кендал и Кайли сравняват визиите си. Кендал се оплаква, че сестра й е постъпила коварно и не я е предупредила, че ще бъде full glam. Кайли отново подчертава, че денят ще бъде много натоварен.

Кендал потвърждава, макар да добавя, че не е сигурна за какво е дошла и какво точно има да обсъждат на срещата.

Няма страшно обаче. Оказва се, че в заседателната зала Кендал просто ще се гримира на конферентната маса, докато срещу нея Кайли яде салата, слага си червило, премята насам-натам кичурите на перуката си и разглежда подготвените от служителите й мостри на нови нюанси, преди да съобщи решението си.

И понеже “за една работеща майка е трудно да намери баланса”, както се оплаква младата милиардерка, по обяд асистентите й водят в офиса дъщеря й Сторми. За да потанцува, да постои в собствената си детска стая и да се повози в спортната си мини кола, след което отново да я отведат.

Денят продължава в същия дух, а ние продължаваме с някои факти. През миналата година, богатството на Кайли Дженър прескочи един милиард долара. Това на майка й и мениджър на нея и сестрите й – Крис Дженър – е 90 милиона долара. Сестра й Ким се оценява на 370 милиона. Клои и Кендал – на по 40 милиона всяка.

Общо между всички гореспоменати сестри е, че нито една не е получила висше образование.

Повод да прескочим към техния жив прототип – Парис Хилтън.

Точно Парис слага началото на жанра богаташко риалити през 2003-та година, когато стартира The Simple Life с нея и с приятелката й Никол Ричи, шоуто, което ще превърне наследницата на веригата Hilton в знаменитост и благодарение основно на което днес тя притежава 300 милиона долара.

Блондинката е известна с кичозния си стил, с любовта си към плюшените анцузи Juicy Couture, с провалените си годежи и с прескачането от едно начинание към друго – от собствени парфюми до пеене, диджействане и готвене.

Дори и да изгледате само първия епизод на нейното ново “готварско шоу”, ще ви стане ясно колко добре Парис експлоатира образа на кръгла глупачка. Което предвид факта, че не е завършила 11-ти клас, вероятно не й е особено трудно.

Парис и Кайли видимо нямат специални таланти. Те дори не са особено природно красиви, преди да преминат задължителното хирургично преправяне.

Достатъчно за хората, които дирижират успеха им е това, че кокетничат, преобличат се често, обичат грима и прическите и са родени в привилегирована среда, като последното ги прави самоуверени, безгрижно бъбриви и с естествен афинитет към лукса. Но освен това са и посредствени, с незначителен интелектуален багаж и по-скоро бедна култура. Масата от последователките им лесно може да се асоциира с такъв образ, защото явно го възприема като достижим, непретенциозен и ненатоварващ. За Кайли тази маса са точно 161 милиона последователи само в Инстаграм.

Докато гледаш как Кайли Дженър “работи”, си казваш, че това и ти го можеш.

И наистина го можеш, разбира се. Но понеже майка ти не е Крис Дженър, а дядо ти няма верига хотели, всичко, което някога ще правиш като Кайли, е вероятно да пропуснеш университета и да се научиш да се гримираш като нея в 34 стъпки.

Някои я иронизират, но повечето й фенове истински й се възхищават. Което е като да си мечтаеш да бъдеш Уенди от “Питър Пан”. Ако само имаше една малка фея Зън-Зън, която да те поръси с вълшебен прашец, и ти щеше да полетиш, и още как.

Междувременно поне 130 милиона момичета по целия свят никога не са посещавали училище, по данни на Обединените нации. Повечето от тях живеят в райони на бедност и конфликти, а според Световната банка проваленото образование на всички тези жени глобално води до загуба от 30 трилиона долара заради непродуктивност. Необразованите жени са в завишен риск от бедност, преждевременни бракове, здравословни проблеми и непланирана бременност. През 2018-та, френският президент Емануел Макрон предупреди, че ако проблемът с достъпа до образование на момичетата не се реши, това ще доведе до глобална катастрофа.

Ако предостави равни възможности за образование на всички, за период от 40 години една държава може да повиши своя БВП с 23%. А ако всички жени по света имаха поне основно образование, щеше да има близо два милиона по-малко недохранени деца.

В същото време, през 2012-та година 168 милиона деца на възраст между 5 и 17 години не са имали възможност да ходят на училище, защото са били принудени да работят.

Бедността и липсата на образование се въртят в омагьосан кръг.

И не твърдим, че ако лайкваме Кайли и купуваме лип китовете й, пряко допринасяме за страданието на милиони.

Гарантирано обаче допринасяме за собственото си умствено и културно обедняване, не даваме добър пример на никого и захранваме с трафик нейното съдържание, вместо да последваме някои от достатъчно големия брой известни личности, които подкрепят каузата на образованието. Или пък друга смислена кауза. Или пък просто притежават истински талант да поднасят качествено развлечение. Каквото й да е различно от притежаването на 100 перуки, 18 коли и дрешник, голям колкото средностатичстическа детска градина като дефиниция за “успех”.

Защото никоя от нас не разполага с “вълшебен прашец”. Но имаме късмета да разполагаме с времето си, да получаваме почти неограничени знания и информация и да правим свободни избори на кого да се възхищаваме. А това е по-добро от glam.

Петя Бондокова

Може да прочетете още:

Шакира на конференцията WISE в Катар: “Промяната в системата често започва отдолу нагоре”

Равенство и доверие: Колко са важни на работното място

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Лайфстайл27 МАРТ 2020

Ще има ли бейби бум и бъдещо поколение "корониали"

Един психолог развенчава мита за секса по време на карантина

Лайфстайл26 МАРТ 2020

Очарователни японски рисунки върху камък, които се побират в човешка длан

Запознайте се с миловидните "домашни любимци" на Аки Наката

Лайфстайл24 МАРТ 2020

Insta- tips: Как да снимаме красиви композиции с телефона си

Вдъхновени от Samsung Galaxy S20, днес ще споделим с вас идеи и професионални фотографски правила за хармоничното и стилно аранжиране на кадри и предмети

Лайфстайл21 МАРТ 2020

С простички думи за доброто от това да си останем вкъщи

Искаме да окуражим всички, които скучаят по време на изолацията и се чувстват стресирани