Living : Книги & технологии09 НОЕМВРИ 2019

Книгата, която всеки родител трябва да купи на детето си

Хелен Фресвейк разкрива опасностите, които се крият в интернет, и от какво трябва да предпазим децата си

Книгата, която всеки родител трябва да купи на детето си

Книгата, която представя реалността извън интернет пространството и опасностите, които се крият там.

Авторката на “Chatroom”, Хелен Фресвейк, е бивш полицейски служител, видял десетки подобни истории като тази. И за съжаление, сюжетът продължава да се приповтаря всеки ден.

Наративът всъщност се развива през 2007 година, но проблемите, които засяга, са на лице сега, повече от всякога. Става дума за често пренебрегваните опасности, които се крият в интернет пространството, особено засягащи подрастващите.

Книгата, която всеки родител трябва да купи на детето си

В книгата главните герои, Флор и Марсия са типични момичета на 15, като тези които виждаме всеки ден. Проблемите им са дали родителите им ще им позволят сами да си купуват дрехите, или вместо това ще ги накажат за ниска оценка в училище. Дали съученичките им ще привлекат повече вниманието на момчетата, или пък някой ще забележи, че сутиена им е натъпкан за пълнеж.

Те прекарват свободното си време след училище, ровейки се из чатовете в интернет, тип Omegle. Там, както вероятно на всички вече им е ясно, се срещат момчета и мъже от всякакви възрасти, които си търсят всичко друго, но не и невинен чат с приятели.

Момичетата, обаче, попадат в често срещания капан, който подобни чат стаи крият. Изкушени от любопитството и принудени да се съгласят, за да не останат по-назад от другите, те казват истинската си възраст и името си, накрая се показват и голи на камерата. Дори приемат офертата от модна агенция за фотосесия по бельо, водени от детската надежда, че всички хора по света са добри.

Историята, която кара децата да мечтаят

“Chatroom” не казва нищо ново – всички знаем, че трябва да предупредим децата си за опасностите, а всички деца пък вече са ги чували милион пъти. Но когато четем книгата и виждаме как мислят и действат героите, които си живеят по същия начин, както всички други ученици на света, когато виждаме и другата страна на нещата – тази на хората, които снимат и искат голите кадри – осъзнаваме истински колко реално е всичко и колко лесно може следващият главен герой в подобна история да бъдат нашите деца или дори самите ние.

“Мама” – изповед на една майка към своята рожба

Нова българска книга за деца: “Шантавия до шия”

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГИ & ТЕХНОЛОГИИ

Новолуние в Скорпион носи животопроменящи събития
Книги & технологии19 АВГУСТ 2020

"Почти невъзможно е да гледаш залеза, без да мечтаеш"

10 от най-запомнящите се цитати на Бърн Уилямс

15 любими цитати от български писатели
Книги & технологии24 МАЙ 2020

15 любими цитати от български писатели

Събрахме мислите от някои български автори, които оставиха част от себе си в историята

Кои са най-четените книги от началото на карантината?
Книги & технологии23 АПРИЛ 2020

Кои са най-четените книги от началото на карантината?

Търсим отговора в чест на Световния ден на книгата и авторското право