Living : Книги & технологии18 СЕПТЕМВРИ 2018

9 грешки в Instagram

Може би не знаете, че ги допускате, а може и да сте забравили за тях

800 милиона – толкова са потребителите на Instagram в целия свят.

Публикуваме няколко милиона поста на ден, stories, коментари и лайкове. Запознаваме се, общуваме и се влюбваме в социалната мрежа.

И най-вече – вдъхновяваме се. Instagram откри нови възможности, които не познавахме допреди осем години, но вече не си представяме да живеем без тях.

Изпозлваме ли обаче Instagram по предназначение или грешките, които допускаме, не ни позволяват да открием пълния му потенциал? Вижте кои са най-често допусканите такива.

1_Не знаете защо ползвате Instagram

Това е философска грешка, но ако знаете защо сте в Instagram, пътят ви ще бъде далеч по-приятен.

Instagram = личен блог: тогава не се учудвайте, че последователите ви не нарастват. Вероятно фийдът ви е искрен, но хаотичен.

Instagram = звезден път: никому неизвестни момчета и момичета стават „рок-звезди“ с аудитория от ститици хиляди и дори милиони. Да достигнете тази мащабност не е лесно, но е възможно да се превърнете в „микроинфлуенсър“. Трябва обаче да сте интересни не само за вас и роднините ви, а и за непознати хора.

Instagram = бизнес: може да подпомагате хобито и бизнеса си да се развива и расте. Тогава ви трябва бизнес профил и да знаете какъв е таргетът ви, какво го интересува, да работите целенасочено за задоволяване на неговите потребности.

2_Измервате успеха си с броя на последователите си

Не в количеството им, нито в количеството на лайковете е успехът. А в това до колко аудиторията ви е активна в страницата ви. Оставя ли коментари, задават ли въпроси, харесват ли публикациите ви. Това е нивото на участие (известно като ER) и именно то показва какъв е животът на Instagram профила ви.

Простата формула за ER е:

Взимате средното количество лайкове – може на око, а може и да преброите лайковете от последните си 9 поста и да ги разделите на 9 – така ще получите средно колко са лайковете на публикациите ви. Разделяте ги на количеството на последователите ви. Умножавате ги по 100. Получавате процент. Например: 80 лайка/3500 последователя * 100 = 2.3%

Каква е нормата на ER? Това са примерни цифри за успешна страница на непрофесионален профил. При това не са определени от Instagram, а са измерени от експерти и определени на практика:

До 1000 последователя – 10-15%

1000 – 10 хил. последователя – 5-7%

Над 10 хил. последователя – 1-3%

Колкото по-голям е акаунтът, толкова повече неактивна аудитория има (магазини, ботове, забравили го читатели), затова процентът се понижава. Това е нормално, не се притеснявайте.

3_ Не пишете

Да, Instagram е социална мрежа, която цени по-скоро визуалната красота – процентът на успеваемост зависи именно от нея. Но писането на постове увлича аудиторията и прави страницата интересна. Определете три теми, които ви харесват и които постоянно присъстват в живота ви и споделяйте по тях. И още нещо – публикувайте всеки ден!

4_Ботове

Това са „мъртвите души“, които ви следват на принципа на т. нар. Маслайкинг. Ако те не реагират на публикациите ви, това понижава активността ви. Ако например имате 1000 последователя, а 500 от тях са мъртви души – лошо. Добре е вашият ER да бъде 10% и 100 лайка на снимка. Но при 500 бота ще имате 50 харесвания и 5% ER.

Това обаче виждате не само вие, а и Instagram. И тогава започва да ви показва в лентата на другите по-рядко и те спират да ви виждат. Затова ботовете са зло, което трябва да бъде блокирано. Но не се увличайте – по 10-12 човека на ден. И не купувайте ботове в никакъв случай. Това само ще навреди на акаунта ви.

Испанец отвори първата агенция за Instagram модели у нас

5_Не общувате

Ефектът на бумеранга работи – не го забравяйте. Търсете хора по интереси и бъдете активни в техните профили. Не го правете механично и не лайквайте каквото ви попадне. Тогава и при вас ефектът ще бъде „на когото попаднете“.

6_Дублирате съдържание от Stories

Не че ще настъпи краят на света, ако го направите, но не очаквайте резултати – все пак гледа ги една и съща аудитория. Stories е работа с вече съществуващата ви аудитория – те не се виждат от хора, които не ви следват (ако не публикувате хаштаг или локация).

7_“Влак“ от хаштагове

Да, привличат лайкове, но хаштагвете не помагат за нарастването на последователите ви. Поне не повече от 1 до 10%. Но хаштаговете са важни за темите, по които сте активни в публикациите си. 10-20-30 – няма значение колко хаштага слагате – това няма да промени решаващо ситуацията в Instagram профила ви. Достатъчни са 5-6, а може и до 2-3.

8_Не обръщате внимание на визуалната естетика

Опаковката привлича погледа и ви прави отличителни. Така е и с текста: той трябва да бъде визуално „красив“, за да бъде изчетен до края и за да пробуди желание да се вникне в смисъла му.

Облекчете възприятието му:

  • Слагайте абзаци
  • Увеличавайте разстоянието между изреченията
  • Разделяйте с емотикони
  • Поставяйте препинателни знаци
  • Структурирайте списъците и дългите текстове

Как да станем звезди в Instagram

9_Не публикувате редовно

Музата е непредвидима – ту я има, ту я няма. Но Instagram не може да я чака вечно. Ако някой хареса ваша публикация и очаква следваща такава, а вас ви няма цяла седмица, дали той ще ви дочака?! Когато се появите отново, той дори няма да си ви спомня.

Другата крайност също не е ОК – да публикувате по няколко пъти на ден.

Балансирайте и създавайте прекрасно съдържание, за да очакват вашите последователи всеки ден нещо от вас.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГИ & ТЕХНОЛОГИИ

Книги & технологии18 МАРТ 2020

Huawei FreeBuds 3: Нека музиката не спира

Леки и комфортни, тези слушалки изненадват с качество на звука, сравнимо със слушането на музика в студио

Книги & технологии17 МАРТ 2020

Книгите, с които да се запасим за дните у дома

Или няколко заглавия, които си струва да прочетем тази пролет

Книги & технологии26 ФЕВРУАРИ 2020

Huawei представи новите си 5G продукти

Марката разшири портфолиото си с иновативни продукти

Книги & технологии12 ФЕВРУАРИ 2020

Започва новата ера в света на смартфоните

Samsung преставят нов модел, който предлага още по-добро потребителско преживяване