Beauty : Коса03 АПРИЛ 2019

Как да намалите омазняването на косата си

Избягвайте най-лошите грешки, за да разредите миенето на косата

Много жени са предразположени към по-силно омазняване на косата. Има обаче вредни навици, които значително влошават положението.

Бързото омазняване на косата е един от най-досадните козметични проблеми, който в същото време срещаме често. Омазнената коса изглежда мръсна и сплескана, изисква често миене, а понякога дори да е измита сутринта, още в края на същия ден е зацапана в корените. Проблемът се задълбочава в замърсената градска среда.

Понякога и самите ние влошаваме проблема. Ако сте сред дамите, чиято коса се омазнява по-бързо, ето от кои навици трябва да се избавите:

Не измивате достатъчно добре косата си

За да е по-траен резултатът след измиване, трябва да го правите добре. Нанасяйте достатъчно количество шампоан в корените, а най-добре измийте и втори път с шампоан след това. Целта е косата да скърца от чистота. Важно е и какъв балсам избирате, като за мазната коса той трябва да е изключително лек (На пазара се предлагат и гелообразни текстури, които не утежняват косъма). А за да избегнете наслояването на продукти върху косъма, което води до сплескване на косата и по-бързо омазняване, силно ви препоръчваме обратното миене на косата.

Използвате преса за коса

Съвършено изправената и опъната с преса коса залепва за скалпа и съответно се омазнява по-бързо, защото е в контакт с отделения себум. По-добре изправяйте косата със сешоар и голяма кръгла четка, като в началото сушите с обърната надолу глава. Колкото по-повдигната е косата в корените, толкова повече време ще издържи чиста.

Детокс за косата от замърсената градска среда

Три дни с перфектна коса, без да я мием

Къпете се с гореща вода

Водата за измиване на косата трябва да бъде приятно топла, но не прекалено. И в никакъв случай гореща. Причината е, че горещата вода изсушава кожата на главата на момента, след което като реакция на скалпа се активира свръхпроизводство на себум. Измивайте с топла вода и изплаквайте с леко хладка – това ще успокои скалпа и ще стегне порите.

Забравяте да почиствате четките си

По четките и гребените за коса се натрупват себум и прах, както и остатъци от продукти. За да не попада всичко това върху току-що измитата коса, когато я разресвате, е нужно редовно да почиствате четките и гребените. Използвайте топла сапунена вода, в която да ги накисвате веднъж на една-две седици, а ако косата ви е наистина много мазна, и по-често.

Вредно ли е да използваме маска за коса твърде често?

Прекалявате със стайлинг продуктите

Лак и пяна, гел, стилизираща вакса – всичко това се натрупва върху косъма, утежнява го и сплесква косата. Ако вашата е по-мазна, трябва да бъдете много пестеливи в използването на каквито и да е продукти без отмиване. За вас най-подходящи са спрейовете за обем, а за прдукти с по-мазна консистенция като вакси и кристали е най-добре изобщо да забравите.

Косата опада от недостиг на протеин, желязо и магнезий

 

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КОСА

Коса04 СЕПТЕМВРИ 2019

Сапунените ядки ще спасят косата ни завинаги

Кой ще повярва, че решението се крие в специално растение

Коса03 СЕПТЕМВРИ 2019

Шарлийз Терон се подстрига по най-неочаквания начин

Актрисата обича да експериментира с прическите си повече от всеки друг

Коса29 АВГУСТ 2019

Никога вече коса без обем

Най-вероятно отдавна имате този продукт, но още не сте го използвали по правилния начин

Коса28 АВГУСТ 2019

Интересни факти за косата

От какво е съставен косъмът, кога косата расте най-бързо, кой е най-редкият естествен цвят в света