Beauty : Коса03 АПРИЛ 2019

Как да намалите омазняването на косата си

Избягвайте най-лошите грешки, за да разредите миенето на косата

Много жени са предразположени към по-силно омазняване на косата. Има обаче вредни навици, които значително влошават положението.

Бързото омазняване на косата е един от най-досадните козметични проблеми, който в същото време срещаме често. Омазнената коса изглежда мръсна и сплескана, изисква често миене, а понякога дори да е измита сутринта, още в края на същия ден е зацапана в корените. Проблемът се задълбочава в замърсената градска среда.

Понякога и самите ние влошаваме проблема. Ако сте сред дамите, чиято коса се омазнява по-бързо, ето от кои навици трябва да се избавите:

Не измивате достатъчно добре косата си

За да е по-траен резултатът след измиване, трябва да го правите добре. Нанасяйте достатъчно количество шампоан в корените, а най-добре измийте и втори път с шампоан след това. Целта е косата да скърца от чистота. Важно е и какъв балсам избирате, като за мазната коса той трябва да е изключително лек (На пазара се предлагат и гелообразни текстури, които не утежняват косъма). А за да избегнете наслояването на продукти върху косъма, което води до сплескване на косата и по-бързо омазняване, силно ви препоръчваме обратното миене на косата.

Използвате преса за коса

Съвършено изправената и опъната с преса коса залепва за скалпа и съответно се омазнява по-бързо, защото е в контакт с отделения себум. По-добре изправяйте косата със сешоар и голяма кръгла четка, като в началото сушите с обърната надолу глава. Колкото по-повдигната е косата в корените, толкова повече време ще издържи чиста.

Детокс за косата от замърсената градска среда

Три дни с перфектна коса, без да я мием

Къпете се с гореща вода

Водата за измиване на косата трябва да бъде приятно топла, но не прекалено. И в никакъв случай гореща. Причината е, че горещата вода изсушава кожата на главата на момента, след което като реакция на скалпа се активира свръхпроизводство на себум. Измивайте с топла вода и изплаквайте с леко хладка – това ще успокои скалпа и ще стегне порите.

Забравяте да почиствате четките си

По четките и гребените за коса се натрупват себум и прах, както и остатъци от продукти. За да не попада всичко това върху току-що измитата коса, когато я разресвате, е нужно редовно да почиствате четките и гребените. Използвайте топла сапунена вода, в която да ги накисвате веднъж на една-две седици, а ако косата ви е наистина много мазна, и по-често.

Вредно ли е да използваме маска за коса твърде често?

Прекалявате със стайлинг продуктите

Лак и пяна, гел, стилизираща вакса – всичко това се натрупва върху косъма, утежнява го и сплесква косата. Ако вашата е по-мазна, трябва да бъдете много пестеливи в използването на каквито и да е продукти без отмиване. За вас най-подходящи са спрейовете за обем, а за прдукти с по-мазна консистенция като вакси и кристали е най-добре изобщо да забравите.

Косата опада от недостиг на протеин, желязо и магнезий

 

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КОСА

Коса25 ЮНИ 2019

Как да предпазим косата си от хлора

Косата ни има нужда от допълнителна помощ и заради хлорната вода

Коса21 ЮНИ 2019

Французойките съветват: Как да предпазим косата си през лятото

Лесните трикове, които красавиците от Франция използват

Коса19 ЮНИ 2019

Как да сушим косата си правилно без сешоар

Ето как да избегнем безформената коса през лятото