Beauty : Коса06 НОЕМВРИ 2018

Гъстата и здрава коса не е само мечта

Ето и какво да избягвате, за да я постигнете

Няма жена, която да не мечтае косата й да е здрава, лъскава и плътна.

За съжаление редица фактори влияят отрицателно на здравината на косата и могат да причинат изтъняване, загуба на обем и блясък. Ето какво трябва да знаете за тях, как да им противодействате и какво да правите, за да подсилите косата си.

Ролята на стреса

След период на боледуване или на силен стрес, косата може да опада повече. Обикновено всичко е обратимо, но отнема около 6 месеца косата да се възстанови. За да й помогнете, осигурявайте си достатъчно сън, витамини от група В, пълнозърнести храни, протеини и зеленолистни зеленчуци. Всички те помагат да се овладее косопада, свързан с прекомерен стрес.

Прекалено третиране на косата

Прекаляването с пресата и сешоара, както и честото боядисване силно увреждат косъма. Ако сте генетично благословени с гъст и силен косъм, може и да ви се размине за относително дълъг период от време. Но ако по природа косата ви е по-тънка и крехка, избирайте максимално щадящи бои, подхранвайте косата с маски и разредете максимално топлинната обработка.

Косата опада от недостиг на протеини, желязо и магнезий

Хормонални промени в организма

Косопадът може да сигнализира за хормонални проблеми, в частност за проблеми във фунционирането на тироидната жлеза. Ако косата ви започне да пада изведнъж, добре е да се консултирате с лекат и евентуално да си направите назначени от него хормонални изследвания.

Не оставяйте косата си твърде дълга, защото е почти сигурно, че това ще отнеме от обема й и ще я изтощи. Подрязвайте краищата винаги, когато забележите, че започват да цъфтят, а косата ви изглежда суха, заплетена и стои като залепена за скалпа. При подстригването добавете пластове, а ако ви отива – и бретон.

Тънката коса има нужда от специални грижи

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КОСА

Коса12 АПРИЛ 2019

Уврежда ли твърдата вода косата ни? Как да се справим?

Минерализацията на водата има влияние върху това как изглежда косата ни

Коса07 АПРИЛ 2019

Прическите, които всички мъже смятат за секси

Те харесват косите, които се движат свободно, вместо да са прилежно пригладени с лак

Коса05 АПРИЛ 2019

Свободата да не се срамуваш от белите си коси

С боя за коса или без? Изборът е личен и е право на всяка една от нас

Коса05 АПРИЛ 2019

Идея за косата от Леа Мишел: Слънчева брюнетка

Актрисата освежи тъмната си грива със светли нюанси, а резултатът можете да видите тук