10 причини да обичаме виното

Не че имаме нужда от причина, за да си налеем една хубава чаша вино.

Една чаша вино винаги е добра идея нали? Подкрепяме тази теза с тези 10 причини да си сипете една тази вечер.

1. Виното е добър антидепресант

През 2013 година в Испания се е провело изследване, което продължило 7 години. Хората, които през този период изпивали между две до седем чаши на седмица, били с много по-ниски нива на стрес и имали по-малки шансове да изпаднат в депресия.

2. Помага за отслабването

Виното влияе на хормоните ни, така че да спре задържането на мазнини и да подпомогне загубата на тегло.

Вижте точно как тук: Съюзник ли е червеното вино в борбата с килограмите?

3. Предпазва ни от диабет тип 2

Полифенолите във виното влияят върху инсулина и глюкозата в кръвта ни и така ни предпазват от развиването на диабет. Освен това, ретинолът, който е главна съставка в алкохолните напитки, влияе благоприятно на вече заболелите от болестта, според наблюденията на учените.

4. Намаля нивата на холестерол

Изследванията показват, че съставките на виното работят срещу натрупалия се в кръвта ни лош холестерол, като същевременно помагат за синтезирането на полезния холестерол. Затова и една чаша вино с вечерята с месо не е само вкусна комбинация, но и полезна и балансираща.

5. Предотвратява заболявания на сърцето

Заради ефекта си върху холестерола и подкожните мазнини, виното се оказва и добра превенция за всякакви сърдечни заболявания. Хората, които пият от гроздовата напитка, имат по-малка опасност от инсулт и сърдечен удар.

По виното ще познаеш човека

6. Повишава нивата на омега-3 мастни киселините

Макар и все още да не е напълно обяснено как, вече е доказано, че виното повишава нивата на полезните мастни киселини в тялото ни, подобно на когато ядем риба. Вероятно това е заради влиянието на полифенолите върху организма. Но без значение от причината, това са страхотни новини за любителите на напитката, защото здравословните нива на омега-3 помагат за отслабването, подобряват храносмилането и намалят подуването.

7. Предотвратява кариеси

Макар и да оцветява зъбите ни, виното всъщност ги предпазва от кариеси. Това доказа научното списание  “Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

8. Намаля опасността от невродегенеративни заболявания

Това означава, че има по-голям шанс да избегнем заболявания като артрит и Паркинсон, които се появяват с възрастта.

Ягодово изкушение с вино за идеалната вечер

9. Той е естествен пробиотик

Ако прекалим с пиенето, можем да си навлечем много неприятности на черния дроб, червата и стомаха. Но в правилните пропорции всъщност виното помага за развиването на полезните бактерии, тоест действа като пробиотик. Той помага за храносмилането и намаля подуването.

10. Заслужили сте си го!

Последна, но не на последно място е най-простата причина – виното е страхотна напитка и вие заслужавате да си сипете една чаша.

Потвърдено: 2 чаши вино преди сън помагат на отслабването