Ягодово изкушение с вино за идеалната вечер

Отдавна сме сложили край на клишето да съчетаваме десерта с кафе.

А пролетта и лятото са сезоните, в които можем смело да поднесем на гостите си едно свежо изкушение, в компанията на ароматно вино. Защото вечерите са за това – за сладки приказки с близките ни, докато събуждаме сетивата с нещо наистина неустоимо. Днес ще заложим на ягодов тарт, с който ще успеете да изненадате приятно своите гости.

Необходими съставки:

За масленото тесто:
250 г брашно
2 с.л. захар
Щипка сол
1 пакетче ванилова захар
120 мл олио
3 к.л. кисело мляко

За крема:
700 г ягоди
2 с.л. захар
1/2 бр. лимони
3 листа желатин –
Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Брашното се пресява. Към него се прибавят захарта, солта и ваниловата захар. Добавят се олиото и киселото мляко. Замесва се тесто, което се оформя на топка. Покрива се с фолио и се поставя на студено в хладилника за около половин час.

2. Охладеното вече тесто се разстила на дъното на форма за торта с диаметър 22 см. От краищата на тестото се оформя борд от около 2 см. Тестото се набожда с вилица и се поставя да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна около 25 минути.

3. Половината от измитите и почистени ягоди се пасират. Желатинът се накисва в шест супени лъжици вода. След като набъбне се загрява на водна баня заедно със сока от половин лимон. Желатинът не трябва да завира. Към него на малки порции се прибавя ягодовото пюре. Разбърква се добре и се маха от котлона. Оставя се да поизстине, ако е прекалено топла сместа. Охладената ягодова смес се разпределя върху вече изпечения блат.

4.Сладкишът се покрива с останалите ягоди. Ако са по-дребни не е необходимо да се режат. Важното е да се покрие целият сладкиш с ягоди.

5. Десертът се поставя в хладилника, за да се стегне за около 3-4 часа. Преди сервиране се поръсва с пудра захар.

Този удивителен на вкус десерт е подходящо да се поднесе с добре охладено сухо вино Deja Vu Rose на изба “Братя Минкови”, което ще даде нотка елегантност и ще ви подтикне да се насладите на плодовото изкушение бавно, хапка по хапка, без да бързате. В аромата му ще доловите открояващи се нюанси на червени плодове, червена ябълка и захарно петле. А вкусът му е изключително елегантен и свеж, дълго въздействащ върху сетивата ви, оставяйки прелестен плодов финиш.

Освен с десерти, може да го съчетавате и със зеленчукови предястия, леки риби на скара със сметанови сосове, паста със зеленчукови или месни сосове, терини, ястия от бели и червени меса с неинтензивни подправки.