Online Shopping : Мода15 АВГУСТ 2022

Кожа от кактус е най-новото в модната индустрия

След кожата от мицел, идва ред и на кожата от кактус в модата.

Заместването на естествената с изкуствена кожа е стъпка, която предприеха редица големи марки в модния бизнес.

Затова и търсенето на алтернативи не просто не спира, а достига до неподозирани хоризонти. Gucci пусна алтернатива на кожена обувка, наречена “Demetra”, а други гиганти като Hermès и Stella McCartney представиха кожено облекло на основата на мицел.

Сега идва ред на кожата, направена от кактус. До скоро знаехме, че освен текила, може да се правят и чаши от растението. Мексиканците Адриан Веларде и Марте Казарез са разбрали как да вкарат голямото разнообразие от кактусите, които имат в страната си и в модата.

Двамата са предприемачи, които стоят зад бранда Desserto, представен за първи път през октомври 2019 г. на Седмицата на модата в Милано.

И двамата са работили в сферата на модата, автомобилостроенето и производството на мебели и винаги ги е мъчил въпросът защо по-екологичните алтернативи не са широко разпространени в тези отрасли.

И отговорът, до който стигат е, че алтернативните суровини не предлагат същите качества, както традиционните. Така се ражда идеята за издръжливата кожа от кактуси. Тя има срок на гоност поне 10 години. Освен това, за производството й отиват много малко ресурси, защото целта на предприемачите е да работят за природата, а не срещу нея.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DESSERTO (@desserto.pelle)

Осъществяването на плана се оказва сложна задача

Екипът на компанията прекарва две години само в изследване на няколко вида мексикански кактуси, за да се открият най-подходящите. И избират най-издръжливите на различни климатични условия и с най-малките бодли, за да бъде по-безопасно за работниците.

Подбират се и се отрязват само зрелите разклонения на растението, без да се поврежда останалата част, за да има след шест-осем месеца нова продукция. След това кактусите се сушат на слънце в продължение на три дни, за да се постигнат необходимите нива на влажност. После се подлагат на специална обработка, за да се превърнат в кактусовата веган кожа.

Целият този процес напълно съзнателно е съобразен с желанието да не се нанася вреда на природата. За напояването на растенията се разчита само на дъждовна вода. Сушат се само под слънчевите лъчи и не се пръскат с никакви химикали.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DESSERTO (@desserto.pelle)

Дори звезди като Шей Мишел решиха да рекламират бранда и да помогнат да се даде отзвук на инициативата

Не след дълго кактусовата веган кожа печели награда и за най-устойчив и иновативен материал, побеждавайки още 1400 кандидата

Създателие на Desserto не се целят само към модната индустрия, а имат амбициите техният иновативен продукт да влезе в широка употреба и в мебелната и автомобилна индустрия.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ползи от употребата на алое вера

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА МОДА

Емили Купър в Giambattista Valli
Новини05 ДЕКЕМВРИ 2022

Емили Купър в Giambattista Valli

Любимата ни героиня се завръща с рокля от тюл, дело на най-обичата от французите италианска марка.

Стилни през зимата
Новини02 ДЕКЕМВРИ 2022

Стилни през зимата

Декември е тук! Настъпи най-празничният месец от годината. Празненства, купони, ярка атмосфера, но и студ.

Плетивата се превръщат в най-уютната тенденция тази зима
Тенденции25 НОЕМВРИ 2022

Плетивата се превръщат в най-уютната тенденция тази зима

Плетените дрехи винаги са били и ще си останат най-удобните и любимии визии за зимния сезон. Те ни прегръщат топло, давайки ни красиво усещане за уют.

Алесандро Микеле напуска Gucci: Краят на една ера
Новини24 НОЕМВРИ 2022

Алесандро Микеле напуска Gucci: Краят на една ера

Слуховете от последните часове намериха своето официално потвърждение.