Мода : Новини12 АПРИЛ 2016

Слабите модели на Gucci разгневиха Великобритания

Рекламна кампания на марката ще бъде забранена, заради нездравословен пример

Поредният скандал, свързан със стандартите за красота, се разрази в модната индустрия. 

Този път поводът е рекламната кампания за сезон Cruise 2016 на италианския моден гигант Gucci, появила се в сайта на The Times. Комисията по регулация на рекламата на Острова е забранила както снимките, така и видеото, в което се появяват две от лицата на марката – Мадисън Стъбингтън и Ейвъри Бланчард. 

gucci cruise 3

Според комисията, и двете момичета са “нездравословно слаби” и външният им вид не дава добър пример на младите британки. Отговорът от страна на ръководството на Gucci бил, че самата реклама не е насочена към тийнейджърки, а към възрастни хора. Освен това, заради дрехите не си личало да са прекалено слаби, но за сметка на това е възможно естественият грим да е подсилил ефекта на изпитото лице. 

gucci cruise 1

Макар от комисията да се съгласили, че въпросния казус е спорен, но кампанията все пак няма да може да бъде показвана във Великобритания.  

gucci cruise 2

Gucci далеч не са първата модна къща, чиято реклама предизвиква недоволството на регулативните органи на Острова. През 2011 г. снимка на Хейли Зайнфийлд за Miu Miu беше определена като “безотговорна”, тъй като младата актриса и певица е седнала на влакови релси. Друга реклама на Marc Jacobs пък се сметна за “сексуално провокативна”, тъй като в нея Дакота Фанинг държи бутилка с парфюм Oh Lola между краката си. През 2015 г. Saint Laurent също бяха разкритикувани, заради пролетната кампания с прекалено слаби модели.

Проблемът с теглото и външният вид на моделите е тема номер едно в модната индустрия в последните години. Франция въведе регулация за теглото на момичетата, които се качват на модния подиум. В закона, който бе приет там, се казва, че моделите трябва да имат индекс на телесна маса 18, което означава, че ако те са високи 175 см., то трябва да тежат поне 55 кг, за да участват в ревю. Френските агенции, които дават работа на модели с твърде слаба физика, са заплашени със сериозни мерки. Грози ги глоба до 75 000 евро и затвор до половин година

През 2013 година подобни закони бяха приети в Испания, Италия и Израел.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НОВИНИ

Met Gala 2023
Новини02 МАЙ 2023

Met Gala 2023: Най-красивите визии на звездите

Знаменитостите отдадоха почит на Карл Лагерфелд чрез наистина ослепителни аутфити.

Met Gala 2023: Всичко за звездното събитие, отдаващо почит към Карл Лагерфелд
Новини02 МАЙ 2023

Met Gala 2023: Всичко за звездното събитие, отдаващо почит към Карл Лагерфелд

От Риана през Ким Кардашиян, Ан Хатауей, Дуа Липа и дори Никол Кидман. Ето ги най-ослепителните модни визии на звездите и най-значимите моменти в знак на почит към модната икона.

Новата стара муза, всъщност Valetino DI.VA., участва в една по-различна кампания на модния бранд.
Новини28 АПРИЛ 2023

Всички емоции на Флорънс Пю в новата кампания на Valentino

Новата стара муза, всъщност Valetino DI.VA., участва в една по-различна кампания на модния бранд.