Мода : Новини13 МАРТ 2018

Легендата и неговата муза: Юбер дьо Живанши и Одри Хепбърн

Кутюриерът, създавал тоалетите на кралски особи, филмови звезди и първата дама на САЩ Джаки Кенеди, си остава най-добре познат като дизайнерът на малката черна рокля на Хепбърн от “Закуска в Тифани”

“Винаги съм харесвал вкуса на Одри, защото тя не беше като останалите филмови звезди. Тя харесваше семплите неща,” казва Юбер дьо Живанши за своето легендарно партньорство с иконата от екрана Одри Хепбърн.

Това, което започва като работен ангажимент, бързо прераства в приятелство, което по-късно кутюриерът определя като “нещо като брак”. След смъртта на Хепбърн през 1993 г., Юбер заявява: “Малко по малко нашето приятелство порасна, а с него и увереността ни един в друг. Между нас никога нямаше критики, никога не се разочаровахме.”

А в самото начало на познанството им, той отказва да я облича във филма “Сабрина”. Двамата се срещат през 1953 г. и след като вечерят заедно, Живанши променя мнението си. От тогава насетне, тя се превръща в негова муза.

10 неща, които научихме за стила от Одри Хепбърн

Легендата и неговата муза: Юбер дьо Живанши и Одри Хепбърн

Само година по-рано Юбер дьо Живанши създава своята модна къща. Още с първата си колекция името му се превръща в хит. Той наема едни от най-красивите модели в Париж и създава дрехи, които разбират нуждите на женското тяло и ги следват.

След филма “Сабрина”, Одри и Юбер непрекъснато работят заедно. Но парньорството му с актрисата е много по-различно от това, което има със съвременичките й като Елизабет Тейлър и София Лорен например. След “Funny Face”, отново с Хепбърн, двамата решават, че само той ще създава дрехите, които носи във филмите си. Живанши винаги настоява, че дизайнът на въпросните тоалети е решение, което и двамата вземат заедно.

Легендата и неговата муза: Юбер дьо Живанши и Одри Хепбърн

Несъмнено една от най-иконичните рокли, която Юбер дьо Живанши създава за Одри, е тази, с която актрисата печели “Оскар” през 1954 г. за ролята си в “Римска ваканция”. Флоралното творение, пристегнато с тънък колан на талията, се превръща в знаково за тяхното партньорство, след като Одри се качва на сцената, за да вземе статуетката в категория “Най-добра актриса”. Десетилетия по-късно роклята все още е един от най-забележителните тоалети, носен на наградите на Филмовата академия.

Другата е черната рокля от филма “Закуска в Тифани”. Съчетана с черни ръкавици, перлена огърлица и слънчеви очила, тя се превръща в един от първообразите на “малката черна рокля”. През 2006 г. роклята е продадена на търг за над 600 000 долара.

Легендата и неговата муза: Юбер дьо Живанши и Одри Хепбърн

 

 

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НОВИНИ

Всичко за Met Gala 2023
Новини23 ЯНУАРИ 2023

Всичко за Met Gala 2023

Събитието е посветено на бившия директор на Chanel – Карл Лагерфелд.

Стилни през януари
Новини06 ЯНУАРИ 2023

Стилни през януари

Първият месец на 2023 г. вече е тук! И сме готови да го приветстваме със солидна доза стил.

Кои са IT момичетата на 2022 г.?
Новини19 ДЕКЕМВРИ 2022

Кои са IT момичетата на 2022 г.?

От Лила Мос до Джулия Фокс, минавайки през Серина Уилямс и Бионсе, ето ги най-влиятелните IT дами на 2022 г.

Кадифе: Луксозното измерение на празниците
Новини16 ДЕКЕМВРИ 2022

Кадифе: Луксозното измерение на празниците

През празничния сезон настроението ни се променя, но стилът ни става по-ярък, по-празничен и още по-впечатляващ.