Мода : Новини09 ЮЛИ 2014

Кратка история на думата, която всички мразят, но използват

Fashionista се ражда през 1993 година

Журналистът Стивън Фрайд създава израза “фешъниста” през 1993 г. а две десетилетия по-късно се извини публично за това. 

И така – как всъщност се ражда думата fashionista и защо светът е толкова раздвоен по темата за използването й?
Терминът преди няколко години стигна и до нашите географски ширини. Първоначално всички смятаха думата за странна, днес модните списания вече са я включили в речника си. Затова решихме, че ще е любопитно да се поровим за историята на фешъниста-та.

През 1897 г. италиански криминолози наричат членовете на така наречената криминална групировка Камора “камористи” и така се ражда наставката, която служи и в думата “фешъниста”. 

1982 е годината, в която хората започват да използват думата “бариста” – както днес казват на хората, които са специалисти в приготвяне на кафе. 

Думата “фешъниста” води своето начало от страниците на книгата “Нещо за красотата: Трагедията на супермодела Джиа”, автор на която е именно Стивън Фрайд. Защо му идва идеята за нея? “Нямаше прост и ясен начин, по който да нарека всички хора на фотосесия за списание или рекламна кампания,” обяснява Фрайд. 

Кратка история на думата, която всички мразят, но използват
От тогава в модния свят думата се радва както на почитатели, така и на върли врагове. Една от най-известните дизайнерки например, Донатела Версаче, категорично заявява: “Аз съм фешъниста и съм горда от този факт!” 

Бившият креативен директор на Allure обаче казва, че думата или не значи нищо, или дори е обидна, защото символизира “жертва на модата”.

Въпреки това в края на XX в. “фешъниста” попада на страниците на речника на университета Оксфорд, като описанието до нея гласи “отдаден последовател на модата; в някои екстремни случаи дори нейна жертва”, като редакторът на речника обяснява включването ѝ с факта, че самата дума попълва лингвистична дупка за нещо, за което преди това не е имало израз.

Миналата година в статия в The Atlantic Фрайд използва случая, който му се отдаде на 20-тата ѝ годишнина, за да се извини и да нарече творението си “престъпление срещу номенклатурата”. 

Ние обаче не можем да си представим да не използваме “фешъниста” за определение за някои от любимите ни стилни дами, като Оливия Палермо, Алекса Чънг, нашумелите блогърки Киара Ферани и Мирослава Дума, и дори актрисата Джесика Алба, които са популярни основно с вкуса си към модата и факта, че винаги са в best dressed класациите. 
Снимки: Profimedia

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НОВИНИ

Met Gala 2023
Новини02 МАЙ 2023

Met Gala 2023: Най-красивите визии на звездите

Знаменитостите отдадоха почит на Карл Лагерфелд чрез наистина ослепителни аутфити.

Met Gala 2023: Всичко за звездното събитие, отдаващо почит към Карл Лагерфелд
Новини02 МАЙ 2023

Met Gala 2023: Всичко за звездното събитие, отдаващо почит към Карл Лагерфелд

От Риана през Ким Кардашиян, Ан Хатауей, Дуа Липа и дори Никол Кидман. Ето ги най-ослепителните модни визии на звездите и най-значимите моменти в знак на почит към модната икона.

Новата стара муза, всъщност Valetino DI.VA., участва в една по-различна кампания на модния бранд.
Новини28 АПРИЛ 2023

Всички емоции на Флорънс Пю в новата кампания на Valentino

Новата стара муза, всъщност Valetino DI.VA., участва в една по-различна кампания на модния бранд.