Мода : Новини13 АПРИЛ 2016

Какво се случва със старите ви дрехи?

Тази пролет, най-големият екологичен проект на H&M ще им даде нов живот

Замисляли ли сте се някога какво се случва с тоновете непотребен текстил, който човечеството извхърля всяка година, под формата на вече негодни за носене дрехи? 95% от тези дрехи могат да бъдат рециклирани, като само 1 тениска може да спести до 2100 литра вода!

Вместо да отива в природата, текстилът може да получи своя втори шанс, благодарение на идеята за така наречената устойчива мода, в чийто център разбира се стои рециклирането.

През 2013 г. шведския бранд за достъпен стил H&M стартира инициатива за събиране и рециклиране на дрехи, предлагайки на клиентите си по целия свят да донесат непотребните си дрехи в магазините, а в замяна да получат процент отстъпка при пазаруване от последните колекции. По този начин H&M се превръщат в пионер сред водещите световни компании, а днес в инициативата Garment Collecting целогодишно участват всички над 3600 магазина на бранда по целия свят.

hm recycle

Основните усилия на марката са свързани с това да покажат на милионите си почитатели, че в модата има едно-единствено правило – рециклирайте дрехите си. Тази година H&M се нагърбват със сериозната задача да съберат 1000 тона непотребен текстил, който след това да бъде използван в създаването на колекции от рециклирани материали. Такава е линията Conscious Exclusive, в която при изработка на моделите са използвани устойчиви материали като органична коприна, коноп, рециклиран лен и смеси на Tencel®, както и нови, иновативни материали като мъниста и кристали, изработени от рециклирано стъкло.

mia hm

Новата инициатива носи името World Recycle Week и всъщност е най-големият екологичен проект, свързан с хората, който H&M някога е предприемала. За да може идеята да достигне до по-широка аудитория, от марката обединяват услия с арендби звездата M.I.A. Благодарение на музиката си и своя личен стил, M.I.A. е истински идол за много млади хора, а със своето отношение към устойчивото развитие и страст към опазването на околната среда, тя олицетворява потребителя с отговорно съзнание и отношение. Новият й сингъл “Rewear It” е създаден специално за H&M и World Recycle Week, която ще стартира на 18.04. и ще продължи до 24.04. В рамките на инициативата всеки клиент, който донесе непотребните си дрехи в магазин на H&M, ще получи два ваучера за 15% отстъпка на продукт по избор при следващата си покупка.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НОВИНИ

Met Gala 2023
Новини02 МАЙ 2023

Met Gala 2023: Най-красивите визии на звездите

Знаменитостите отдадоха почит на Карл Лагерфелд чрез наистина ослепителни аутфити.

Met Gala 2023: Всичко за звездното събитие, отдаващо почит към Карл Лагерфелд
Новини02 МАЙ 2023

Met Gala 2023: Всичко за звездното събитие, отдаващо почит към Карл Лагерфелд

От Риана през Ким Кардашиян, Ан Хатауей, Дуа Липа и дори Никол Кидман. Ето ги най-ослепителните модни визии на звездите и най-значимите моменти в знак на почит към модната икона.

Новата стара муза, всъщност Valetino DI.VA., участва в една по-различна кампания на модния бранд.
Новини28 АПРИЛ 2023

Всички емоции на Флорънс Пю в новата кампания на Valentino

Новата стара муза, всъщност Valetino DI.VA., участва в една по-различна кампания на модния бранд.