Мода : Новини12 СЕПТЕМВРИ 2017

Екзотична казахстанска мода на Sofia Fashion Week

Сакен Жаксъйбаев идва за най-изисканото модно събитие в столицата

Най-известното лице на модния дизайн в Казахстан – популярният Сакен Жаксъйбаев, идва за предстоящото издание на Sofia Fashion Week, което ще се състои от 26 до 29 септември, в зала EFE на хотел Маринела, София.

Жаксъйбаев е един от основателите на казахстанската бутикова мода в екзотичната централно-азиатска държава и е известен с това, че черпи вдъхновение за моделите си от честите си пътувания по света.

Линията на облеклата във всичките му колекции са подчертано женствени – той сам признава, че е привлечен от ретро шик стила и е страстен почитател на флоралните мотиви. Моделите му винаги носят и лек пуритански оттенък – в тях липсва прекаленото разголване, а водещите линии са елегантност и достъпност.

Отличителна черта на колекциите му е промяната – Жаксъйбаев поддържа общата идея, но винаги се старае следващата колекция да няма нищо общо с предишната.

Екзотична казахстанска мода на Sofia Fashion Week

Дизайнерът, който живее в Монпелие, Франция, започва професионалния си път преди 9 години в модна агенция „SanBell”, където признава, че получава безценен опит и стимул да се развива самостоятелно. След като напуска агенцията, той открива собствена ивент агенция, след което пък заминава за Париж, където се ражда и сегашният му моден бранд ZHSaken. Освен него, казахстанската модна звезда ръководи и концептуалния магазин White House.

Жаксъйбаев с вълнение следи и процъфтяването на модния бизнес в родния му Казастан.

Само преди 8 години“, казва той, „в страната имаше не повече от 10 модни бранда. Сега там присъстват и Dior, и Louis Vuitton, и Dolce and Gabbana, и Prada, и много други! Хората обожават модата и изглеждат много стилно”.

По думите му, хората там са отворени за експерименти и за новото, което е съвършено естествено, тъй като жителите на Казахстан са много космополитни, а страната се развива изключително бързо.

Дизайнерът твърди, че се вдъхновява от всичко, но най-вече от пътуванията. Тъй като живее в Европа, когато му се налага да пътува из Стария континент, винаги го прави с влак или автомобил.

Екзотична казахстанска мода на Sofia Fashion Week

“Така виждаш всичко – как живеят хората, как се променят. Например, докато пътуваш от Париж до Швейцария виждаш с очите си променящата се природа, сградите, храната, всичко!”

Има, разбира се, и неща, които не харесва и това са логата и леопардовия принт.

“Особено странните леопардови панталони. За мен това е лудост! Приличат на костюми за Хелоуин!”, казва Жаксъйбаев.

Казахстанецът не харесва и тенденцията модата все повече да се превръща в шоу за сцената, посочвайки, че има колекции, които е невъзможно да бъдат носени в реалния живот.

“Това са произведения на изкуството, стават само за сцена!”, казва той и обещава, че няма да тръгне в тази посока.

Когато правя нова колекция, винаги мисля за дамите, които ще я носят. Би ми се искало една жена, ако е облечена в моя пола и блуза през деня, да може да ги носи и като вечерно облекло само с една смяна на аксесоарите. Така няма да ѝ се налага да прави големи промени в облеклото”, обяснява Жаксъйбаев и допълва, че най-голямото му желание е да види хора по улицата, носещи неговите облекла.

“Затова правя много удобни и практични дрехи. И може би едва когато имам наистина много пари, ще си позволя да правя и произведения на изкуството”, казва още той.

Колекцията на Сакен Жаксъйбаев ще можете да видите след броени дни, в рамките на най-изисканото модно събитие в столицата Sofia Fashion Week. Билети за него можете да купите в мрежата на Eventim, а повече информация за програмата, дизайнерите и събитията около Sofia Fashion Week AW 2017 може да намерите в официалния сайт www.sofiafashionweek.com.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НОВИНИ

Met Gala 2023
Новини02 МАЙ 2023

Met Gala 2023: Най-красивите визии на звездите

Знаменитостите отдадоха почит на Карл Лагерфелд чрез наистина ослепителни аутфити.

Met Gala 2023: Всичко за звездното събитие, отдаващо почит към Карл Лагерфелд
Новини02 МАЙ 2023

Met Gala 2023: Всичко за звездното събитие, отдаващо почит към Карл Лагерфелд

От Риана през Ким Кардашиян, Ан Хатауей, Дуа Липа и дори Никол Кидман. Ето ги най-ослепителните модни визии на звездите и най-значимите моменти в знак на почит към модната икона.

Новата стара муза, всъщност Valetino DI.VA., участва в една по-различна кампания на модния бранд.
Новини28 АПРИЛ 2023

Всички емоции на Флорънс Пю в новата кампания на Valentino

Новата стара муза, всъщност Valetino DI.VA., участва в една по-различна кампания на модния бранд.