Мода : Новини : Living : Ретро27 ЮЛИ 2016

Една легенда на 61 – супермоделът Иман

Сомалийската перла изгрява на корицата на VOGUE през 1976 и не спира да работи и до днес

“Никога не бях виждала VOGUE. Не четях модни списания, а Time и Newsweek.” 

Истинска ирония е фактът, че това е цитат на първия супермодел в реалния смисъл на думата, който завладява модните подиуми в последните десетилетия на 20-ти век. Преди Наоми, Клаудия и Синди, Иман Абудлмахид е името, което дизайнери, фотографи и редактори търсят и което коренно променя стандартите за красота в индустрията. 

През 70-те и 80-те години сомалийката е на корица на всички известни модни списания. Муза е на Джани Версаче, Ив Сен Лоран, Валентино, снима се в техните рекламни кампании и дефилира на техните ревюта. За да стигне до върха на индустрията обаче, Иман извървява дълъг път. Самата тя казва, че в родната Сомалия семейството й е било бедно, но все още й липсва живота там. Благодарение на факта, че баща й е дипломат, тя и семейството й успяват да пътуват, живеейки известно време в Саудитска Арабия, Египет и Кения. Там тя започва и образованието си в унивеситета, като учи дори в Сорбоната в Париж, но така и не завършва, тъй като известен фотограф е впечатлен от красотата й и й предлага работа. Само година по-късно, през 1976 г., Иман вече има корица за VOGUE. 

Макар да е един от най-известните модели в историята, повечето хора със сигурност познават Иман и като половинката на Дейвид Боуи. На пръв поглед толкова различни, двамата са щастливо женени в продължение на 24 години. “Винаги съм казвала, че аз се влюбих в Дейвид Джоунс, а не в Дейвид Боуи. Боуи е само образ. Той е певец и артист. Дейвид Джоунс е мъжът, който аз срещнах,” казва тя за връзката си с музиканта и актьор, който загуби битката с рака в началото на тази година. 

Днес Иман отдавна е оставила модния подиум зад гърба си, но не и индустрията. Самата тя създава собствена линия козметика през 1994 г., когато не успява да открие достатъчно и качествени гримове за чернокожи дами, а освен това не спира да се снима и в различни фотосесии, като само преди няколко години участва в кампанията на Balmain заедно с Риана и Наоми Кембъл. Дори на 61, сомалийката си остава една от най-красивите жени, удостоили света на модата със своето присъствие.

Малка част от забележителните снимки на Иман през годините ще видите в галерията!

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НОВИНИ

Met Gala 2023
Новини02 МАЙ 2023

Met Gala 2023: Най-красивите визии на звездите

Знаменитостите отдадоха почит на Карл Лагерфелд чрез наистина ослепителни аутфити.

Met Gala 2023: Всичко за звездното събитие, отдаващо почит към Карл Лагерфелд
Новини02 МАЙ 2023

Met Gala 2023: Всичко за звездното събитие, отдаващо почит към Карл Лагерфелд

От Риана през Ким Кардашиян, Ан Хатауей, Дуа Липа и дори Никол Кидман. Ето ги най-ослепителните модни визии на звездите и най-значимите моменти в знак на почит към модната икона.

Новата стара муза, всъщност Valetino DI.VA., участва в една по-различна кампания на модния бранд.
Новини28 АПРИЛ 2023

Всички емоции на Флорънс Пю в новата кампания на Valentino

Новата стара муза, всъщност Valetino DI.VA., участва в една по-различна кампания на модния бранд.