Мода : Новини10 ЮЛИ 2015

Джапанките крият сериозна опасност за здравето

Запазете ги единствено за плажа и басейна

Можете ли да устоите на изкушението да носите джапанки през лятото? 

Със сигурност ви разбираме, но повечето експерти казват, че този тип обувки са лоша идея и трябва да ги запазим само за край басейна, плажа и спа центровете. Ето защо: 
Те излагат краката ви на бактерии и опасност от инфекции
Всеки път, когато носите джапанки, краката ви се цапат доста повече от обикновено, а по този начин бактериите могат да раздразнят кожата ви и да причинят куп неприятни инфекции. Особено ако вече имате някакъв тип раничка, в която те да проникнат. Опасно е, дори да става дума само за нещо толкова малко, колкото порязване при отстраняване на кожичките при педикюр.

Съсипват петите ви

Когато ходите с джапанки, петите ви се удрят в земята с по-голяма сила, а не ги предпазва нищо повече от тънко парче пяна. Продължителното ходене с джапанки може да предизвика болка в петите и дори сцепване на кожата, особено ако стоите дълго прави и ги натоварвате допълнително. 


Могат да причинят ужасни плюски

Когато единственото нещо, което придържа крака ви, е тънка каишка, често гумена, тя се търка в кожата всеки път, когато правите крачка. Това може да причини раздразнения и плюски. Именно това е една от основните причини, поради които те не са подходящи за дълго ходене. 
Джапанките крият сериозна опасност за здравето
Могат да причинят трайни увреждания 
Когато носите джапанки, пръстите на кракта ви се натоварват повече, за да могат да поддържат обувката върху крака, което след време може да причини изкривяване, натъртване, болка и т.н. Ако искате да избегнете подобни проблеми ви е нужна обувка със здрави каишки, най-добре минаващи и през глезена, която се държи здраво за крака.

Увреждат позата ви 

Всяка абсолютно равна обувка, която не следва натуралната извивка на крака ви, докато ходите и не поддържа петата ви, влияе на биомеханиката на движенията и променя позата ви.

Могат да предизвикат болки в цялото тяло 

Хората с плоски стъпала се нуждаят от допълнителна поддръжка, за бъдат коленете, бедрата и кръста в правилно положение. При равните обувки тази поддръжка отсъства, затова крайниците трябва да компенсират. От там могат да се появят болки в тях и особено такива в кръста, породени от неправилната стойка и прекаленото натоварване.

Правят ви по-бавни и непохватни

Със сигурност сте забелязали как походката ви се променя, когато носите джапанки, но знаете ли, че ходите по-бавно с тях? Според изследване на Университета Оубърн, хората в джапанки правят по-малки стъпки от тези в маратонки например.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НОВИНИ

Met Gala 2023
Новини02 МАЙ 2023

Met Gala 2023: Най-красивите визии на звездите

Знаменитостите отдадоха почит на Карл Лагерфелд чрез наистина ослепителни аутфити.

Met Gala 2023: Всичко за звездното събитие, отдаващо почит към Карл Лагерфелд
Новини02 МАЙ 2023

Met Gala 2023: Всичко за звездното събитие, отдаващо почит към Карл Лагерфелд

От Риана през Ким Кардашиян, Ан Хатауей, Дуа Липа и дори Никол Кидман. Ето ги най-ослепителните модни визии на звездите и най-значимите моменти в знак на почит към модната икона.

Новата стара муза, всъщност Valetino DI.VA., участва в една по-различна кампания на модния бранд.
Новини28 АПРИЛ 2023

Всички емоции на Флорънс Пю в новата кампания на Valentino

Новата стара муза, всъщност Valetino DI.VA., участва в една по-различна кампания на модния бранд.