Мода : Новини18 АВГУСТ 2015

H&M облича есента в деним от рециклирани материи

Моделите за дами, мъже и деца са създадени с мисъл за околната среда

H&M представя тази есен десет дънкови модела, за които са използвани нишки от рециклирани платове.

Усилията на H&M за опазване на околната среда имат ново стилно изражение. Компанията пуска на пазара през септември десет модела от деним – за жени, мъже и деца, за които е използван рециклиран текстил. Без компромис по отношение на качеството, моделите носят модерно градско усещане с лек намек за винтидж класика. Какво вдъхнови дизайна им и какви са амбициите на H&M за все по-устойчива мода, научихме в разговор с двама от хората, които стоят зад колекцията.

ИНТЕРВЮ: ПЕТЯ БОНДОКОВА

КАРОЛА ТЕМБЕ, координатор в H&M по въпросите, свързани с околната среда и устойчивостта на модата:


Тази есен, H&M пуска деним колекция, създадена от рециклирани материали. Разкажете ни повече за тях – дрехите изцяло от рециклирани материали ли са?
През септември, компанията ще представи десет нови модела деним, които са произведени от стар текстил, който събираме в магазините на H&M. Има модели за дами, мъже и деца и всички те ще бъдат в продажба както в магазините, така и онлайн. Що се отнася до денима, на този етап е възможно вграждането на 20% влакна от рециклиран материал, без това да се отрази на качеството на плата. Миксирали сме рециклираните влакна с органичен памук, създавайки качествени, модерни и устойчиви артикули. С тази колекция спомагаме за ограничаването на ефекта, който модната индустрия има върху околната среда.

H&M облича есента в деним от рециклирани материи

Какво точно се случва със стария текстил, който H&M събира в своите магазини. Всичко ли подлежи на рециклиране? Старият текстил съдържа изключително ценен ресурс и всички дарени дрехи и артикули се рециклират. Преди това, те трябва да бъдат сортирани и в зависимост от състоянието си, се използват след това за различни неща.

Първият етап е този, в който нашите клиенти даряват в магазините използван текстил, който вече не им върши работа. В замяна получават ваучер, който им носи отстъпка при следваща покупка. Когато се напълнят, контейнерите от магазините се транспортират до най-близкото депо за сортиране. Там всеки артикул се оценява по над 350 различни критерия. Така решаваме дали може да се носи отново, да се използва за друга цел или да бъде рециклиран. За съжаление, не всичко може да бъде рециклирано за създаването на нови текстилни влакна. Основно за това са подходящи памукът и вълната, много по-ограничени са възможностите за рециклиране на полиестер и найлон. Но нашата основна амбиция в бъдеще е да затворим цикъла напълно и да успеем да направим така, че всички материи да се рециклират. Инвестираме много в иновации в тази посока и работим много активно с учените. За 2015 година, целта ни е да увеличим броя на артукулите, произведени с поне 20% рециклирани влакна с 300% в сравнение с миналата година.

Партнираме си и с Worn Again, една британска компания за иновации, която разработва обещаващи технологии за преработването на стар текстил в нов.

Има ли значение за качеството на материите това, че са от рециклиран материал?
Както споменах, при денима можем да използваме 20% рециклирани текстилни влакна, без това да се отрази на качеството. Рециклираните влакна са по-къси и затова е нужно да са миксирани с нови, за да покрият нашите критерии за качество.

H&M облича есента в деним от рециклирани материи


Кога всъщност H&M започва да събира стари дрехи и домашен текстил с цел рециклиране?
В началото на 2013 г., H&M беше първата модна компания в света, която започна такава инициатива. От тогава сме събрали над 17 000 тона текстил по целия свят.

Как клиентите реагират на идеята? Забелязвате ли хората да стават по-образовани и по-съзнателни по отношение на модата и околната среда? Ние искаме да предложим на хората удобен начин да оставят всичко, което вече не използват в един контейнер: всякакви дрехи, стари дънки, бельо, чорапи и т.н. Няма значение на каква марка са и в какво състояние. Всяка година, тонове текстил се озовават на сметищата, но нашата кампания има голям успех и само през 2014 година ние сме събрали над 7 600 тона. Това е достатъчен материал за направата на 38 милиона тениски!

Успешна ли е инициативата в България? Много. От старта през 2013 г. до юли 2015 г. сме събрали общо 245 000 килограма.

ДЖОН ЛОМАН, продуктов дизайнер:

Разкажете ни за новите модели от деним. Какво ви вдъхнови за дизайна? Бяхме привлечени от сивия и черния цвят при денима и искахме да създадем различни текстури: зърнеста, капитонирана, с лъскавина или с износен аспект. Също така, да създадем контраст между мек и твърд плат. Дрехите също така трябваше да следват актуалните силуети и дължини и да са достатъчно комфортни.

Кои са вашите икони по отношение на денима и на кежуъл стила като цяло?
От мъжете, за мен това е Фарел Уилямс. Той е перфектен в това да изглежда небрежно елегантно и често го виждаме да носи много красиви дрехи от деним. От дамите, Джейн Бъркин – просто нейният стил в момента е огромно вдъхновение. Идеята е, че една жена може да носи деним по толкова различни начини, различни от обикновените класически слим дънки.

H&M облича есента в деним от рециклирани материи


А любимите ви нови начини за носене на деним?
Тези нови свободни силуети, които сега излизат, са страхотни. В момента всичко е дълго и свободно. Освен това, харесвам как остарява по-твърдият деним. Той освен това стои страхотно в комбинация с по-дълги и леки топове.

Ако трябваше да изберете само един или два ключови елемента от деним за есента, кои ще са те?
За дамите бих препоръчал гащеризона от деним с дълъг ръкав. Кобиниран с обувки на висок ток и хубава чанта, той е перфектен за една небрежно-елегантна визия. За мъжете имаме един слим панталон от деним с ниска талия и винтидж ефект на плата. Изработен е от много удобна стреч материя в черно и стои перфектно с една бяла риза без яка, байкърско яке и чифт хубави кецове. И като бонус бих добавил и якето от деним с мека гарнитура с косъм – една готина класика от 70-те, която сега предлагаме в модерна версия изцяло в черно.

По повод колекцията, H&M България предлага атрактивна оферта – до края на септември всеки клиент може да върне стар деним и в замяна да получи 20% отстъпка при покупка на един или повече деним продукти.

Любимите обувки на Рийз Уидърпсуун това лято струват 65 долара
Модни блогъри, които носят достъпни дрехи
Summer Whites: Лято в бял деним

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НОВИНИ

Met Gala 2023
Новини02 МАЙ 2023

Met Gala 2023: Най-красивите визии на звездите

Знаменитостите отдадоха почит на Карл Лагерфелд чрез наистина ослепителни аутфити.

Met Gala 2023: Всичко за звездното събитие, отдаващо почит към Карл Лагерфелд
Новини02 МАЙ 2023

Met Gala 2023: Всичко за звездното събитие, отдаващо почит към Карл Лагерфелд

От Риана през Ким Кардашиян, Ан Хатауей, Дуа Липа и дори Никол Кидман. Ето ги най-ослепителните модни визии на звездите и най-значимите моменти в знак на почит към модната икона.

Новата стара муза, всъщност Valetino DI.VA., участва в една по-различна кампания на модния бранд.
Новини28 АПРИЛ 2023

Всички емоции на Флорънс Пю в новата кампания на Valentino

Новата стара муза, всъщност Valetino DI.VA., участва в една по-различна кампания на модния бранд.