Мода : Новини22 ОКТОМВРИ 2014

5 неща, които досега не знаехте за Оскар де ла Рента

Легендата си отиде от този свят на 82 години

“Научи се да вървиш така, сякаш има трима мъже, които ходят зад теб!” 

На това учеше дамите Оскар де ла Рента, един от легендарните дизайнери на нашето време, станал известен не с ексцентричните си тоалети, а с тези, които показват най-красивото от женската физика. Неговите модели бяха сякаш извадени от приказките, творения за модерните принцеси, които не робуват на тенденциите, а имат свое собствено усещане за мода и стил. 
5 неща, които досега не знаехте за Оскар де ла Рента
“Модата е когато се обличаш според това какво е модерно. Стилът означава да бъдеш себе си,” казва де ла Рента пред списание Vanity Fair през 2009 г. и този цитат прекрасно описва неговата роля в този бранш през последните 50 години. 

Откакто става известен през 60-те години на XX век до днес, Оскар де ла Рента се превръща в едно от най-известните имена в модата, обличайки всички от световноизвестни актриси, поп звезди, политически лидери и бизнес дами. И въпреки че ще остане в историята със своите изкусно изработени рокли, има още неща, с които си струва да бъде запомнен. 

Той изработва нови униформи на американските Скаути

Когато чуят името му, повечето хора си представят пищни творения от тюл и дантела, с флорални апликации и златни пайети. Но според списание Scouting, през 1980 той се заел с двугодишната задача да направи нови униформи за скаутите, трансформирайки предишните, които доста се доближавали до тези на армията, в нови, по-удобни и функционални. “Трябва да са подходящи за различни активности, трябва да са направени от материя, за която не се изискват специални грижи. И в същото време носещият униформата все пак трябва да прилича на скаут,” споделя тогава де ла Рента. 

Той убеждава Ана Уинтър да сложи Хилари Клинтън на корицата на Vogue


5 неща, които досега не знаехте за Оскар де ла Рента
В историята на VOGUE много първи дами са се снимали за списанието, но въпреки това никога на корица, докато де ла Рента не заявил на Ана Уинтър, че фотосесията на Хилари Клинтън през 1998 г. трябва да бъде именно корица. “Мисля, че тази статия помогна на читателите да разберат майка ми,” споделя Челси Клинтън в интервю през 2013 г. “Първата им среща, още преди да прочетат интервюто, е тази корица, на която майка ми изглежда прекрасно в рокля на де ла Рента.”

Купува цяла страница, за да отговори на негативно ревю

През 2012 г. Кати Хорин, моден критик за Ню Йорк Таймс, пише някои доста остри коментари, относно тогавашната му колекция, заявявайки, че де ла Рента е като “хот дог за американската мода”. В отговор на това той купува цяла страница от рекламите на Women’s Wear Daily и пише отговор, в който се обръща към нея с думите: “Ако ти имаш правото да ме наричаш хот дог, тогава защо аз да не мога да ти кажа, че си като хамбургер, престоял три дни?”

Де ла Рента осиновява сина си от сиропиталище в Доминиканската република

Във видео трибют към президента Бил Клинтън, Оскар де ла Рента говори за сиропиталището в родната си страна, споделяйки, че го е започнал случайно. Една жена го помолила за помощ и той решил да финансира малко училище, но след това се влюбил в начинанието. По-късно той осиновява сина си Мойзес от дома за деца, споделяйки, че единствената му амбиция е да го отгледа като човек с добро сърце. 

Само преди дни Мишел Обама за пръв път облече рокля на дизайнера


5 неща, които досега не знаехте за Оскар де ла Рента
Първата дама на САЩ е позната с това, че често носи дрехи на млади дизайнери и такива, които са на по-достъпни цени. Следвайки стъпките на своите предшественички Кенеди и Клинтън, Мишел избра именно рокля на де ла Рента за благотворително модно събитие, на което беше домакин в Белия дом. 

Малко известен факт е, че де ла Рента бил и чудесен певец. Неговата колежка Даян фон Фюрстенберг казва: “Оскар е невероятен певец, обожавам да го гледам как пее”, а редакторката на американския VOGUE Ана Уинтър допълва: “Знаете ли, той пее всяка вечер!”

Снимки: Profimedia

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НОВИНИ

Met Gala 2023
Новини02 МАЙ 2023

Met Gala 2023: Най-красивите визии на звездите

Знаменитостите отдадоха почит на Карл Лагерфелд чрез наистина ослепителни аутфити.

Met Gala 2023: Всичко за звездното събитие, отдаващо почит към Карл Лагерфелд
Новини02 МАЙ 2023

Met Gala 2023: Всичко за звездното събитие, отдаващо почит към Карл Лагерфелд

От Риана през Ким Кардашиян, Ан Хатауей, Дуа Липа и дори Никол Кидман. Ето ги най-ослепителните модни визии на звездите и най-значимите моменти в знак на почит към модната икона.

Новата стара муза, всъщност Valetino DI.VA., участва в една по-различна кампания на модния бранд.
Новини28 АПРИЛ 2023

Всички емоции на Флорънс Пю в новата кампания на Valentino

Новата стара муза, всъщност Valetino DI.VA., участва в една по-различна кампания на модния бранд.