Living : Ретро29 ЮЛИ 2021

Непознатата история как принцеса Даяна се влюби в принц Чарлз

Любовна история с тъжен край, но с начало като от приказките

На днешната дата, 29 юли, се навършват 40 години от сватбата на принц Чарлз и Даяна.

Сега гледаме на събитието с горчивина, но в началото връзката им е изглеждала като истинска приказка. По повод годишнината потърсихме какво казват близките на Лейди Ди и Чарлз за първите срещи на двойката и как любовта между тях е пламнала.

По начало родът Спенсър поколения наред е сред приближените в кралския двор и семейството на Даяна неведнъж е канено на официални събития в двореца. Първата Спенсър, която да привлече вниманието на принц Чарлз обаче, не е Даяна.

Актрисите, които се превъплътиха в принцеса Даяна

Той проявява интерес към сестра й, лейди Сара, и двамата се срещат за кратко. Връзката им обаче не просъществува, след като тя така и не развива любовни чувства към принца. В интервю Сара споделя, че никога не би се омъжила за Чарлз, дори и той да стане кралят на Англия.

Непознатата история как принцеса Даяна се влюби в принц Чарлз

Нещата са изглеждали различно за Даяна, която по това време е едва на 16 години, но прекарвайки време с принца на Уелс, започва да развива интерес към него. Приятелките й си спомнят, че тя нарича него “единственият мъж на планетата, на който няма да му бъде позволено да се разведе с нея”.

След първата им среща обаче те не се виждат няколко години. През 1980г. двамата се събират отново на празненство в къща на общи приятели в Съсекс. Още тогава емоционалната страна на Лейди Ди й позволява да погледне на принц Чарлз в светлина, в която не всеки го е виждал – първо впечатление за нея остава тъгата, която вижда в очите на бъдещия си съпруг. По това време той тъкмо се е разделил с приятелката си, а близък негов приятел е починал.

Непознатата история как принцеса Даяна се влюби в принц Чарлз

“Говорехме си за приятелката му и му казах “сигурно си много тъжен”. Той ме целуна и си помислих “така явно правят хората”. Преследваше ме като куче цяла вечер”, цитират думите на принцесата приятелките й.

Оттук нататък започва и връзката им – изключително непостоянна и с малко срещи на живо. Преди сватбата си те се виждат едва 13 пъти, в което много хора намират и символизъм заради фаталната цифра.

Той не беше редовен във връзката ни. Обаждаше ми се всеки ден в продължение на една седмица и след това не говореше с мен в продължение на три седмици. Много странно. Мислех си “хубаво, той знае къде съм, ако иска нещо”, споделяла е още принцеса Даяна.

Причината принцеса Даяна да намрази CHANEL

Въпреки това през есента на същата година се появяват първите новини за връзката им в пресата, а шест месеца след началото на връзката им, на 24 февруари 1981 г., Чарлз и Даяна обявяват годежа си пред света.

Непознатата история как принцеса Даяна се влюби в принц Чарлз

Първородният син на кралица Елизабет избира впечатляващ пръстен с 14 диаманта, 18-каратово бяло злато и сапфир. Бижуто тогава е струвало 60 хиляди долара, но днес е оценявано на стойност от половин милион долара.

По време на интервю след разкриването на голямата новина прави впечатление държанието на принца – в отговор на въпрос дали са влюбени Даяна бързо потвърждава, но Чарлз допълва думите й многозначително: “Каквото и да значи любовта”. Днес много хора смятат това за първия знак, че връзката им няма да се задържи.

И така на днешния ден през 1981 година 33-годишният наследник на трона и 20-годишната му избраница се женят пред очите на 3500 гости и над 750 милиона зрители от цял свят.

Принцеса Даяна носи впечатляваща рокля от дизайнерите Елизабет и Дейвид Емануел с 7-метров шлейф – най-дългия в историята на кралските сватби.

Сватбената рокля на принцеса Даяна ще бъде изложена в двореца Кенсингтън

И макар и снимките тогава да показват една красива двойка с любовна история, на която всеки е завиждал, още на сватбения ден проблемите за Даяна и Чарлз вече са започнали. Прочетете повече за предателството на принца, което помрачило специалния ден на Лейди Ди: Ревност отровила сватбения ден на принцеса Даяна

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА РЕТРО

Любовта по червения килим на Оскарите
Ретро26 МАРТ 2022

Любовта по червения килим на Оскарите

Обръщаме поглед назад към най-иконичните моменти, споделени между звездните двойки на червения килим на наградите

Тъжната последна Коледа на принцеса Даяна
Ретро25 ДЕКЕМВРИ 2021

Тъжната последна Коледа на принцеса Даяна

Принцесата е обичала дълбоко споделените мигове на празниците, но последната си Коледа тя посреща сама

Антонио Бандерас и Мелани Грифит: 18-годишна любов, удавена в пари и алкохол
Ретро18 НОЕМВРИ 2021

Антонио Бандерас и Мелани Грифит: 18-годишна любов, удавена в пари и алкохол

"Мелани все още е сред най-близките ми приятели и е част от моето семейство", заяви Антонио

Когато Грейс Кели и Майкъл Джексън срещнаха принцеса Даяна
Ретро20 АВГУСТ 2021

Когато Грейс Кели и Майкъл Джексън срещнаха принцеса Даяна

Събрахме емблематичните снимки от моментите, в които звездите се срещнаха с Лейди Ди