Living : Лайфстайл20 ДЕКЕМВРИ 2019

Забравихме ли, че Коледа е повече от повод за преяждане?

Повечето от “коледните” традиции днес са възможно най-далече от християнското значение на празника

Търсили ли сте онлайн съвети за това “как да не надебелеем по празниците”? Спокойно, ние не само сме ги чели, а освен това си признаваме, че сме ги и писали.

Стресът от това, че ще ядеш прекалено много е реален.

Защото сме превърнали Коледа в най-големия повод за преяждане в годината. Теглим бързи кредити, за да пазаруваме повече и да ядем повече, превръщайки тъпченето с храна в откровено мъчение, за да продължим след това с мъчението от нуждата да стопим натрупаните кила. Затова идването на Коледа с право тревожи повечето хора. Още преди празникът да е настъпил, вече ни е ясно, че ще ни бъде тежко на стомаха и че ще започнем новата година със стрелката на кантара, сочеща нагоре.

Имате нужда от съвет как все пак да не напълнеете по Коледа? Ще ви дадем най-важния съвет, друг не ви е нужен.

Осъзнайте, че на Коледа християнският свят празнува Христовото Рождество.

Това не е празник на коледната баница, коледната баклава, коледната капама, суджука, руската салата и немския щолен. Не е нужно във всеки ъгъл на дома да има шоколадово меченце, джуденце или еленче. Не е нужно семейството ви през ден да истерясва в няколкочасови екскурзии по хипермаркетите на лов за уиски, микс ядки и подкови луканка на промоция. Ако имате възможност да правите това – поздравления – вие по всяка вероятност принадлежите към онази привилегирована част от човечеството, която има възможност да се храни нормално всеки ден. Точно така – вие и вашите близки сте яли и ще ядете и през останалите 364 дни на годината!

Почитайте празника и спрете да ядете, когато не ви се яде. В хипермаркетите и през април ще е останала храна, гарантираме ви.

Обилното ядене не е коледна традиция. Част от коледната традиция са елхата (символ на вечния живот), запалените свещи (символ на това, че Исус Христос се ражда в най-тъмната нощ, за да донесе светлина на човечеството), звънчетата (символ на известяването на новината за раждането на младенеца), венецът (символизиращ вечния живот), червеният и зеленият цвят (съответно цветът на пролятата Христова кръв и цветът на вечния живот). Към коледната традиция принадлежат дори и захарните бастунчета, заради това, че Христос е наричан “добрия пастир”.

Подаръците, с които даряваме близките си, също имат християнска символика, идваща от даровете, които са поднесени на новородения Христос. Те са злато, смирна и тамян, а днес символичното завързване с червена панделка е знак, че всички хора са свързани в едно.

Накратко, шоколадовите дядомразовци, платата с колбаси, тортите, захарните ексфолианти с ексклузивен коледен аромат, новите плазми и украсата в сребърно или златно нямат абсолютно никаква връзка с Коледа.

И всички можем да бъдем спокойни, че и без шест килограма отгоре можем да бъдем добри християни.

Да е светъл, мирен и споделен празникът ви!

от Петя Бондокова

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Кампанията #ДайЗнак! - УЧИЛИЩЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ включва активности всяка събота и неделя на септември
Лайфстайл08 СЕПТЕМВРИ 2022

Bulgaria Mall учи децата как да се държат правилно на пътя

Екипът на търговския център посреща новата учебна година с информационна кампания за пътната безопасност.

Трудно ли е да бъдеш гост на кралицата?
Лайфстайл12 АВГУСТ 2022

Трудно ли е да бъдеш гост на кралицата?

Нейно Величество е на почивка в любимото си имение Хайленд, където е свикнала да приема гости. За тази цел обаче те трябва да преминат редица тестове.

Къде ходят на почивка британските кралски особи?
Лайфстайл25 ЮЛИ 2022

Къде ходят на почивка британските кралски особи?

Кралските особи също ходят на почивка! Вижте кои са любимите им места за лятно уединение.

С какво се храни Ким Кардашиян
Лайфстайл18 ЮЛИ 2022

С какво се храни Ким Кардашиян

Ето с какво се храни една Кардашиян, за да поддържа формите си толкова перфектни.