Living : Лайфстайл08 МАРТ 2022

За жените на типично мъжките позиции, които се борят със стереотипите

“Жените сме по-силни, отколкото си мислим и просто трябва да си повярваме малко повече, да бъдем по-смели и уверени, защото го заслужаваме”

По повод най-дамския ден от годината от ИКЕА се питат какво значи да си жена днес.

Отдавна жените са се научили да живеят в свят, доминиран от мъжете. Днес повече от всякога срещаме дами и сред позициите, които обикновено бихме очаквали да заемат само мъже. Но все пак продължава да върлува страхът да се опълчим срещу стереотипите.

Отвъд всичко жената в съвременния свят е много повече от това, което обществото би искало да я представи. Тя е силна и решителна, тя е вдъхновение за другите и тя повече от сигурно може всичко.

За жените на типично мъжките позиции, които се борят със стереотипите

За да отбележим общия празник и за да мотивираме повече жени да преследват мечтите си, дори и да са плашещи, поговорихме с няколко от точно тези дами, които са посветили живота си на кариера, която им позволява не само да променят наратива по отношение на жените на работното място, но и да постигнат истински големи неща.

Запознайте се с Петя, Росица и Илияна – красиви, решителни и борбени жени, които доминират в новия еманципиран свят. От години те работят в логистичния отдел на ИКЕА България, а техните истории ще ви вдъхновят да покорите всеки връх. Прочетете какво ни споделиха те:

Илияна Пантелеева, стоков контрол в отдел Логистика, ИКЕА София

За жените на типично мъжките позиции, които се борят със стереотипите

“Винаги предизвиквам удивление у хората, когато им споделя с какво се занимавам. Да, работата не винаги е лека, дори напротив – логистичните дейности изискват доста голяма физическа отдаденост. Но както всяка професия, така и в тази, се изискват жертви. Удовлетворението след края на всеки работен ден е мотивацията, от която имам нужда. Динамичното ежедневие, работата с различни екипи.. всичко това ме вдъхновява да се раздам напълно. Това, което бих посъветвала всички дами, които искат да се занимават с нещо подобно, е да не се страхуват от мнението на околните. И да не се вкарват в това ограничение”.

Петя Йотова, Координатор Логистична дейност в магазин ИКЕА Варна

Тя работи в сферата на Логистиката вече над 10 години, а последната година е част от екипа на ИКЕА.

Мисля, че жената днес трябва да бъде силна и вдъхновяваща. Ненапразно всичко се постига с усмивка, но и с твърда ръка. Ние, дамите в Логистика, не сме малко… може би динамиката в работата и бързо променящата се среда ни мотивира да влезем в тази уж мъжка роля. Но при нас нещата не се делят на “мъжки и женски” – още от началото ми направи впечатление екипният дух –  това, че не е нужно да молиш за помощ, а просто я получаваш.

Впечатлението ми е, че през последните години жените в България започват да бъдат по-еманципирани, но въпреки това трудно избират работа в мъжки колектив и професии, които се приемат за предимно мъжки. Моят съвет към тях е да не се колебаят, а да опитат. Преди години направих точно това и никога не съм съжалявала. Жените сме по-силни, отколкото си мислим и просто трябва да си повярваме малко повече, да бъдем по-смели и уверени, защото го заслужаваме”.

Росица Трифонова – Ръководител звено склад в ИКЕА София

За жените на типично мъжките позиции, които се борят със стереотипите

Дори и в днешното динамично ежедневие всяка една дама трябва да има възможността да бъде част от вземането на важните решения, независимо в коя сфера работи. Като част от отдел Логистика често се сблъсквам със стереотипните разбирания на обществото за това какво можем и какво не, но въпреки това ето ни тук, дамите – по-многобройни отколкото някой е очаквал. И се справяме добре. Гордеем се със себе си. За мен това е най-важното”.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

На фитнес със стил: Идеи от известните личности
Лайфстайл06 ФЕВРУАРИ 2023

На фитнес със стил: Идеи от известните личности

От сега до лятото тренировките трябва да бъдат нашият най-добър приятел, ако искаме да получим добри резултати.

Кампанията #ДайЗнак! - УЧИЛИЩЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ включва активности всяка събота и неделя на септември
Лайфстайл08 СЕПТЕМВРИ 2022

Bulgaria Mall учи децата как да се държат правилно на пътя

Екипът на търговския център посреща новата учебна година с информационна кампания за пътната безопасност.

Трудно ли е да бъдеш гост на кралицата?
Лайфстайл12 АВГУСТ 2022

Трудно ли е да бъдеш гост на кралицата?

Нейно Величество е на почивка в любимото си имение Хайленд, където е свикнала да приема гости. За тази цел обаче те трябва да преминат редица тестове.

Къде ходят на почивка британските кралски особи?
Лайфстайл25 ЮЛИ 2022

Къде ходят на почивка британските кралски особи?

Кралските особи също ходят на почивка! Вижте кои са любимите им места за лятно уединение.