Living : Книги & технологии24 НОЕМВРИ 2021

Джани Родари е отново на българския пазар с “Такси за звездите”

Разказът идва за първи път в самостоятелно илюстровано издание

Дебютът на новото издателство “Димидиум” включва разказа на любимия на толкова много поколения деца автор.

Нека тази година под елхата оставим книга и подарим на децата си пътешествие из различни светове. Сега от новото на българския пазар издателство “Димидиум” ни предлагат една такава история, която ще качи малчуганите на задната седалка на чудатото “Такси за звездите”.

Разказът, разбира се, е от любимия писател Джани Родари, а този път идва в самостоятелна илюстрована книга. Луксозното двуезично издание е допълнено от красивите илюстрации на художничката Теодора Югова и може да бъде ваше още тази седмица.

Джани Родари е отново на българския пазар с "Такси за звездите"

“Такси за звездите” е издаден за първи път на български език като част от сборника “Разни приказки за игра”, издаден през 1981 година. В книгата един таксиметров шофьор и неговият чудат клиент оставят реалността зад себе си и поемат на приключение, изпълнено с вълнения, син шоколад, звезден прах и яйца. И за да се потопят читателите още повече в магията, могат да си изберат една от три различни развръзки.

Преводач от италиански е Бояна Петрова  – дъщерята на Валери Петров, който е личен приятел с италианския автор, както и един от малкото поети, получили разрешение от него да правят свободен превод на най-интересните му хрумки.

Джани Родари е отново на българския пазар с "Такси за звездите"

И понеже това е една от най-благодатните от визуална гледна точка истории на италианския писател, рисунките заемат важна част от новото издание. Те са плод на въображението на Теодора, която преди година решава да избяга за малко от локдаун реалността с помощта на вселената на Джани Родари. Малко, след като публикува онлайн илюстрациите, които първоначално са били създадени за курсов проект за Националната художествена академия, талантът й бива разпознат от екипа на “Димидиум”. Така и издателството, и художничката правят своя дебют чрез “Такси за звезди”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Teodora Yugova (@yugova.illustration)

Издателството обединява малък екип от хора с любов към космоса, красивото и математиката. Името “Димидиум” е вдъхновено от 51 Pegasi b – първата планета, открита извън Слънчевата система, която обикаля около звезда, подобна на нашето Слънце.

Ще намерите “Такси за звездите” от издателство “Димидиум” в двуезичен вариант – на български и английски, с илюстрациите на Теодора Югова в книжарниците.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГИ & ТЕХНОЛОГИИ

Netflix ще екранизира една от най-популярните романтични книги в момента
Книги & технологии26 МАРТ 2022

Netflix ще екранизира една от най-популярните романтични книги в момента

"Скандалният живот на Евелин Хюго" се превръща в сериал

15 от най-красивите цитати за пролетта
Книги & технологии20 МАРТ 2022

15 от най-красивите цитати за пролетта

"Фантазията е вечна пролет"

Да отпразнуваме началото на лятото с красиви цитати
Книги & технологии28 ФЕВРУАРИ 2022

10 от най-силните цитати за мира

"Мирът започва с усмивка."

Астрид Линдгрен и Пипи Дългото чорапче в 10 цитата
Книги & технологии28 ЯНУАРИ 2022

Астрид Линдгрен и Пипи Дългото чорапче в 10 цитата

20 години, откакто най-популярната писателка на детски книги я няма