Living : Книги & технологии09 ДЕКЕМВРИ 2021

Безценните книги за всяко дете

Събрахме 11 заглавия, които всеки малчуган трябва да прочете

Драги ми Смехурко,

Започваме и ние с толкова обичаната реплика от “Патиланско царство” на Ран Босилек.

Сигурни сме, че във всеки от нас се крие едно дете, което търпеливо чака да бъде поглезено и приласкано и без което нямаше да сме така истински и неповторими.

А още по-сигурни сме, че и вие като нас си имате любими детски книжки, за които си припомняте с любов дори и днес. И за които знаете, че и вашето дете трябва да прочете, защото ще открие в тях тихо дремеща истина за живота, който му предстои, за добрината, с която трябва да храни сърцето си, или просто за широкия свят, изпълнен със смях, добри приятели и безкрайни приключения.

Ран Босилек, “Патиланско царство”

Безценните книги за всяко дете

Ако има автор, който ще накара детето ви да се смее и да рецитира стиховете му от сърце, това е Ран Босилек. Толкова завладяващо се докосва майсторът на думите до детската душа, че просто не можем да се спрем на едно единствено произведение. Но сме сигурни, че малчуганите ще се смеят с глас на приключенията на патиланците.

Елин Пелин, “Ян Бибиян”

Безценните книги за всяко дете

Елин Пелин разказва за неволите на Ян Бибиян, който се сприятелява с дяволчето Фют.

“Който и да си ти, драги читателю от тази книга ще научиш как Ян Бибиян се сдружи с малкото дяволче Фют, как то замени главата му с глинена, как след това попадна във вълшебното царство на Великия магьосник Мирилайлай и как след чудни и смели приключения се спаси. Неговите страдания и борбата му да се освободи от злото облагородиха душата му, калиха волята му, направиха го смел и предприемчив. Така той се качи на Луната и можа да постигне мечтата, която от векове е движила непримирими учени с буйна фантазия.”, пише самият Елин Пелин за своя малък герой.

Астрид Линдгрен,”Пипи Дългото чорапче”

 

Безценните книги за всяко дете

Кой харесва със лунички своето лице
има чанта със парички и добро сърце?

Старата Вила Вилекула, любимите Томи, Аника, господин Нилсон и незабравимата Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова или Пипи Дългото чорапче завинаги остават в сърцата на порасналите деца, които са се вълнували с всеки един ред от забавните игри и пакости на веселата компания.

Алън Милн, “Мечо Пух”

 

Безценните книги за всяко дете

Играчките на Кристофър Робин оживяват във въображението на английския писател, за да се роди Мечо Пух – малкият приказен герой, обичан от малки и големи(дори може би повече от големите). С магията на думите, които реди, Милн създава вълшебна приказка за искреното приятелство, за това как децата трябва да се учат да приемат всеки такъв, какъвто е, да обичат с чисто сърце. На пръв поглед уж глупавото мече всъщност учи малките читатели и припомня на големите, че имаме живота, за да му се радваме именно какъвто е, да се радваме на малките неща, които ни се случват, защото именно те са безценни. И ето как Мечо Пух се оказва едно много мъдро мече.

Ако ти живееш сто години, аз искам да живея сто години без един ден, така че никога да не живея без теб.

…защото малко неща са по-приятни от това да не правиш нищо с приятел.

– Пух? – каза Прасчо.
– Да! – отговори Пух.
– Нищо… – каза Прасчо, хващайки го за лапичката. – Просто исках да съм сигурен, че те има, Пух…

Ако някога дойде ден, в който не сме заедно, трябва да знаеш някои неща… Ти си по-смел, отколкото вярваш, по-силен, отколкото изглеждаш и по-умен, отколкото си мислиш. Но най-важното нещо е, че независимо дали сме разделени, аз винаги ще бъда там за теб и винаги ще те обичам!

– Ще бъдем ли приятели завинаги? – попита Прасчо.
– Дори и за по-дълго! – отговори Мечо Пух.

Луис Карол, “Алиса в страната на чудесата”

 

Безценните книги за всяко дете

Впечатляваща, забавна, мъдра – историята на малкото момиче, попаднало в заешката дупка и обикалящо в един невероятен свят, завладява поколения читатели. Ако грабнете книжката от вашето дете и се зачетете, в даден момент ще осъзнаете, че или се заливате от смях, или вдигате поглед, унесени в мислите си заради това, което току що сте прочели – защото то е истината от живота, поднесена по един гениален начин.

Антоан дьо Сент-Екзюпери, “Малкият принц”

 

Безценните книги за всяко дете

Нека бъдем откровени – има много възрастни, които признават, че не са могли да дочетат “Малкият принц” и не са разбрали какво им поднася книгата. Вероятно няма да сгрешим, ако кажем, че тя няма аналог в световната литература – пълна с дълбоки мисли за любовта, живота и дори смъртта, поднесена под формата на приказка.

Николай Носов, “Приключенията на Незнайко”

И следващите книги “Незнайко в Слънчевия град” и “Незнайко на Луната”. Утопичната детска република е мястото, на което малките читатели се забавляват с приключенията на дребосъчетата. В остроумна форма са поднесени основните закони на съвместния ни живот, а малчуганите ще се учат без да скучаят.

“Приказки от хиляда и една нощ”

Арабските приказки, по-познати като “Приказките на Шехерезада”. Очарование и много мъдрост струи от приказките, които Шехерезада разказва на цар Шахриар в продължение на 1001 нощи. Вероятно всеки ще открие по нещо за себе си в историите на Шехерезада, а непознатата култура ще заплени детето.

Ангел Каралийчев, Български народни приказки

Ненадминатият разказвач създава един вълшебен свят, в който героите учат на съобразителност и находчивост във всяка ситуация от живота, подтикват малчуганите да мечтаят и да вярват в доброто. Пъстрият ни фолклор е неизчерпаем източник на приказки, които учат детето да търси най-добротов себе си.

Приказките на Братя Грим

Безценните книги за всяко дете

Вечните класики като “Пепеляшка”, “Спящата красавица”, “Снежанка” пресъздават и неспирната борба между доброто и злото, където в крайна сметка побеждава доброто.

Ханс Кристиан Андерсен

Спомняте си “Храбрият оловен войник”, “Снежната царица”, “Малката русалка”,”Палечка”, “Малката кибритопродавачка”, “Грозното патенце” нали? Приказките на великия датски писател Ханс Кристиан Андерсен са едни отнай-любимите на малки и големи и неслучайно са се превърнали в класика. С богата фантазия и по толкова магичен начин Андерсен изпълва приказките с любов и красотата на чистите взаимоотношения, които надделяват над злото. Задължително четиво за малките, а и за вас, родители.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГИ & ТЕХНОЛОГИИ

Netflix ще екранизира една от най-популярните романтични книги в момента
Книги & технологии26 МАРТ 2022

Netflix ще екранизира една от най-популярните романтични книги в момента

"Скандалният живот на Евелин Хюго" се превръща в сериал

15 от най-красивите цитати за пролетта
Книги & технологии20 МАРТ 2022

15 от най-красивите цитати за пролетта

"Фантазията е вечна пролет"

Да отпразнуваме началото на лятото с красиви цитати
Книги & технологии28 ФЕВРУАРИ 2022

10 от най-силните цитати за мира

"Мирът започва с усмивка."

Астрид Линдгрен и Пипи Дългото чорапче в 10 цитата
Книги & технологии28 ЯНУАРИ 2022

Астрид Линдгрен и Пипи Дългото чорапче в 10 цитата

20 години, откакто най-популярната писателка на детски книги я няма