Блогове : Eat Cook Love15 ОКТОМВРИ 2013

Прочутите арменски сладки

Осветление… Камера… Снимаме… в “Щипка сол”

Покрай блога ми имах щастието да участвам в много и най-различни инициативи и мероприятия, свързани по един или друг начин с кулинарията.

Всички те ме зареждат с положително настроение, носят ми нови, полезни контакти и запознанства и правят живота ми по-интересен. Днес ще ви разкажа за едно много емоционално преживяване, което имах това лято.

По време на един блиц уикенд през месец Август, който направихме с мъжа ми до морето, получих изненадващо обаждане по телефона, с предложение за участие в новия кулинарен проект на име „Щипка сол“, който ще се излъчва в праймтайма на bTV от есента. Много се колебах дали да приема, обмислих го добре. Вече два пъти съм отказвала на други две телевизии участие.
По принцип съм притеснителен човек, притеснявам се да говоря пред много хора, притеснявах се от камерите и дори от водещата. След един ден размисъл накрая реших, че който го е страх от мечки не ходи в гората, и приех предизвикателството. Крайно време беше да превъзмогна притеснението си и да докажа на себе си, че мога. 
Предложението беше с много кратко предизвестие,получих обаждането в неделя, а снимките бяха във вторник. Направих си стройна организация, за да се приготвя и вторник се явих в уречения час в професионалната кухня на Метро Академия. Посрещнаха ме много топло и радушно.
Целият екип беше от прекрасни професионалисти. Около мен кипеше суматоха, тичаха оператори, слагаха се микрофони, гримираха водещата, приготвяха се работните плотове, мереха се продукти, режисьорът даваше последни насоки на участниците и на журито…изгледах записа преди мен и дойде моят ред. Запознах се със Силвена, за която бях чела отдавна по списанията и знаех, че е голяма звезда в Англия. Притеснението ми нарастваше…
В момента, обаче, в който започнах да готвя се почувствах, че плувам в свои води и благодарение на приятелски настроения екип и техните насоки преди снимките, успях да се отпусна. Силвена избра да прави шотландски сладки с почти същите продукти. Готвехме и си приказвахме, докато камерите снимат, спират и отново снимат.
Оказа се, че това не е много лесна задача. Необходима е голяма концентрация, за да следваш стъпките на рецептата си да не объркаш нещо, да водиш разговор с водещата и едновременно с това да отговаряш на въпроси, подадени от режисьора и екипа. Интересно и вълнуващо! Предизвикателство беше и да готвя в толкова професионална кухня с нови за мен уреди. Чувствах увереност само с Kitchen Aid, който за щастие имам у дома.
Моята рецепта беше за доста претенциозните арменски сладки, които трябва добре да се охладят в хладилник за около половин час, преди да бъдат оформени и сушени във фурната. По време на снимките, разбира се, не разполагахме с толкова време, затова тестото беше охладено в чилър за 5 минути на много ниска температура. Срещнах трудност и с фурната, която беше конвектомат и не сушеше като моята обикновена фурна у дома. При повторното печене главният готвач намали парата. В крайна сметка сладките се получиха и плениха Силвена и журито.
Прочутите арменски сладки
Снимахме два часа, а след монтажа излъчиха предизвикателството в рамките на може би 3 минути, но така е в телевизията, ефирното време притиска предаването.
Това участие беше един много полезен опит за мен! Щастлива съм, че превъзмогнах притеснението си и доказах на себе си, че мога да се овладея. Щастлива съм, че показвайки арменските курабии съживих паметта на покойната ми, скъпа баба Арсине. Щастлива съм, че имах възможността да се запозная с прекрасния екип от професионалисти и гурмани на „Щипка сол“, които на финала сладко излапаха цяла кутия с домашни арменски сладки.
Ето и линк към видеото с моето предизвикателство към Силвена, както и рецептата за арменските курабии, специално за читателите на Missbloom.
Вижте рецептата на страница ii

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА EAT COOK LOVE

Кекс бадеми, лайм и кокос, приготвен от Ани Шакарян и Аида!
Eat Cook Love17 ФЕВРУАРИ 2015

Готвенето с децата възпитава усет към естетика, въображение и творчество

Необходими са време, търпение и похвали, защото може да бъде и доста изнервящо и цапащо занимание

В кулинарния блог днес: гурме наслади за всички сетива
Eat Cook Love02 АПРИЛ 2014

Гурме изкушения и нови предизвикателства

Вдъхновена от пролетта и промените, които носи, се впускам в нещо ново...

Eat Cook Love: Пухкав рикота мус с филе от сьомга
Eat Cook Love28 ЯНУАРИ 2014

Пухкав рикота мус, обвит от нежно пушено филе от сьомга

Днес споделям с вас една от рецептите от новогодишното ми меню

Eat Cook Love: Любимите рецепти от детството
Eat Cook Love07 ЯНУАРИ 2014

Любимите храни от детството, които ни напомнят с носталгия за миналото

Надявам се моите дъщери да съхранят в съзнанието си спомени от уюта на домашно приготвената храна