Блогове : Eat Cook Love17 СЕПТЕМВРИ 2013

Предястие, от което ще си оближете пръстите

Традиционният гръцки печен на грил патладжан ме вдъхнови за разядката, която нарекох Патладжан специал

С мъжа ми много обичаме да почиваме в Гърция. Обичаме нейните девствени и незастроени заливи и плажове, прекрасното тюркоазено море, без водорасли, вкусната морска храна и приветливия персонал в таверните.

Предястие, от което ще си оближете пръстите

Предястие, от което ще си оближете пръстите

Предястие, от което ще си оближете пръстите

Предястие, от което ще си оближете пръстите

Ходихме години наред, когато бяхме само двамата и тази година за първи път решихме да заведем децата по стъпките ни. Бяхме много щастливи да им покажем любимите ни места. Отново се доверихме на перфектното обслужване и първокласното качество на хотел Athemus Sea Beach Hotel and Spa.

Предястие, от което ще си оближете пръстите

Предястие, от което ще си оближете пръстите

Останахме много приятно изненадани от факта, че за последните три години, от както не сме почивали там, са повишили стандарта и от 4 са станали 5-звезден хотел. Това е чудесен семеен хотел! Няма почиващи без деца. На всяка маса можете да видите бебета, големи деца и, разбира се, баба, дядо или и двамата. Никой не се впечатлява и не те гледа, когато твоето дете плаче. Предлагат абсолютно всички условия децата да се чувстват прекрасно. Има детски клуб, детска площадка, детски басейн, детски столчета в ресторанта, чешми на плажа, кошарки за спане. Всяка вечер има анимация за деца в амфитеатъра. Като единствен минус отчитам базата на хранене, която е HB, с включена закуска и вечеря. Но на плажа има таверна, в която готвят много вкусно и дори, при поискване, пасират за бебетата храна на обяд.

Почивката с две деца на море се оказа малко изпитание за нас. Трудностите идваха от това, че децата ни са на различна възраст – Беатрис 1 г., а Аида 5 г., и съответно режимът им на спане и хранене е доста различен. Бети се събужда в 8 ч., закусва, играе малко, след което отново заспива втори сън към 11 ч. и спи до 13-14ч., когато Аида ляга да спи следобеден сън. Когато се събуди тя Бети ляга отново за следобедния си сън към 16-17 ч. Този натоварен график предполагаше постоянно някой от нас да стои в стаята или двамата да се разделим и на практика да не се засичаме. Затова предприехме мерки. Обедният сън на Бети беше на плажа, най-често сладко сгушена в детското басейнче под някоя сянка.

Предястие, от което ще си оближете пръстите

А следобедният сън на Аида беше заедно с баба и дядо в тяхната стая, които ни бяха първи помощници. По този начин успяхме пълноценно да се насладим на почивката. Децата бяха много заредени и щастливи. Строихме пясъчни кули и се учихме да плуваме.

Предястие, от което ще си оближете пръстите

Предястие, от което ще си оближете пръстите

Предястие, от което ще си оближете пръстите

Аида почти не излизаше от водата, която през повечето време беше топла като чай, а Бети едва предпоследния ден се престраши да влезе в морето, след което не искаше да излиза. Топнахме я направо с дрехите. С излизането на плажа мажех децата обилно с крем за слънце 50 фактор.

Предястие, от което ще си оближете пръстите

Доволна съм, децата не почерняха, а дори и за Септември слънцето беше жарко в Гърция. Мен ме изненада неприятно някакъв еднодневен, летен вирус, в следствие на което се наложи да пазя стаята един ден. Набедих едни вкусни гъби, с които прекалих предишната вечер. Положителното в тази история беше, че най-после успях да се наспя!!

Последния ден заведохме децата на кратка екскурзия из полуостров Ситония – вторият ръкав на полуостров Халкидики. Посетихме любимите ни плажове, обиколихме няколко къмпинга, които си бяхме набелязали, хапнахме в любимата ни таверна, пред която отново висяха сушените на слънце октоподи, както преди.

Предястие, от което ще си оближете пръстите

Всеки ден ядяхме риба и други морски дарове. Но въпреки това много ми липсваха вкусните печени червени чушки с доматен сос, уникалните розови, български домати с авокадо и чесън и нашенското си краве сирене. Тяхното не ми допадна. Затова като се прибрахме това беше първото нещо, което си приготвих.

Предястие, от което ще си оближете пръстите

Направих и една много вкусна разядка (салата), която кръстих Патладжан специал. Ядох нещо подобно, традиционно там, което представляваше печен на грил патладжан, запечен със сирене и нарязан домат с чесън. Вкусно беше, но определено нещо му липсваше. Затова реших да го подобря и направих мой вариант. Получи се много вкусна разядка от печен на скара патладжан, разбъркан с бешамел, поднесен с Моцарела, домати конкасе с чесън и пресен босилек. Прекрасно мезе за изстуденото ви Узо.

Предястие, от което ще си оближете пръстите

Патладжан специал

Продукти:

3 патладжана
бучка масло
1 с.л. брашно
150 мл прясно мляко
Черен пипер
¼ ч.л. индийско орехче
Сол
2 малки розови домата
2 скилидки чесън
250 г Моцарела
шепа листа пресен босилек
Зехтин
Сол

Измийте и нарежете патладжаните на две половини. Направете дълбоки разрези с помощта на нож и ги изпечете на грил, докато омекнат.
Пригответе сос бешамел. Разтопете бучка масло, разбъркана с 1 с.л. брашно. С непрекъснато бъркане налейте прясното мляко, овкусете с черен пипер, индийско орехче и сол. С помощта на лъжица изгребете месото на патладжаните и изхвърлете обелките. Пасирайте, за секунди, меката част, заедно с бешамела и една скилидка чесън. Сложете я на дъното на чиния. Направете кладенче, в което изсипете нарязаните на кубчета розови домати, разбъркани със стиснатия чесън и малко сол. Отстрани подредете резени сирене Моцарела и поръсете с нарязан пресен босилек.
Поднесете разядката студена. Много е вкусна и намазана върху мек хляб.

Да ви е сладко и до нови срещи! А междувременно можете да хвърляте по едно око на новото кулинарно предаване по BTV “Щипка сол”. В едно от първите издания, ще правя традиционни арменски сладки. Не пропускайте да гледате!

Нашият семеен пикник край Паничище
Готвенето с децата възпитава усет към естетика, въображение и творчество

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА EAT COOK LOVE

Кекс бадеми, лайм и кокос, приготвен от Ани Шакарян и Аида!
Eat Cook Love17 ФЕВРУАРИ 2015

Готвенето с децата възпитава усет към естетика, въображение и творчество

Необходими са време, търпение и похвали, защото може да бъде и доста изнервящо и цапащо занимание

В кулинарния блог днес: гурме наслади за всички сетива
Eat Cook Love02 АПРИЛ 2014

Гурме изкушения и нови предизвикателства

Вдъхновена от пролетта и промените, които носи, се впускам в нещо ново...

Eat Cook Love: Пухкав рикота мус с филе от сьомга
Eat Cook Love28 ЯНУАРИ 2014

Пухкав рикота мус, обвит от нежно пушено филе от сьомга

Днес споделям с вас една от рецептите от новогодишното ми меню

Eat Cook Love: Любимите рецепти от детството
Eat Cook Love07 ЯНУАРИ 2014

Любимите храни от детството, които ни напомнят с носталгия за миналото

Надявам се моите дъщери да съхранят в съзнанието си спомени от уюта на домашно приготвената храна