Beauty : Коса23 МАЙ 2016

Сухият шампоан може да ни докара косопад

За съжаление, този тип продукти могат да увредят косата и скалпа

Сухите шампоани могат да предизвикат раздразнения на скалпа, да увредят косъма и дори да предизвикат косопад, твърдят дерматолози.

Да, сухият шампоан е дежурният ни спасител, когато искаме да избегнем миенето на косата и пак да изглеждаме добре. За съжаление обаче, все повече започва да се говори за вредата от този тип продукти върху косата и кожата на главата. От една страна, сухите шампоани съдържат множество химикали, които дразнят скалпа. От друга, фините абсорбиращи себума частици могат да запушат порите и да попречат на космените фоликули да се хранят.

Затова ви предлагаме да прочетете следващите редове и да научите кои рискове са мит и кои реалност. И да решите за себе си дали не е по-разумно да ограничите ползването на сух шампоан, макар да знаем какво удобство е за заетите жени…

e5fa0d97cef1edda1301c202a4ac236f

Може ли сухият шампоан да причини косопад?
За съжаление, да. Дерматологът Нийл Садик обяснява, че абсорбиращите частици в сухия шампоан полепват и се натрупват по кожата на главата, което й пречи да диша. Това може да увреди корените на косата и в бъдеще да предизвика засилено окапване. “Ако искаме да намалим риска от косопад на по-късен етап от живота си, трябва да поддържаме кожата около космените фоликули чиста,” обяснява Садик.

745539d95e149209828eee5af10c2adb

Сухият шампоан съдържа вредни химикали
Вярно. При това, тези опасни синтетични вещества могат да полепнат по косъма и скалпа и да се задържат върху главата ни с дни и дори със седмици. Причината е, че когато сухият шампоан абсорбира себума от косата ни, се образува нещо като лепкава “паста” от мазнина, талк, химикали и прах, която залепва по кожата и косъма. Това може да направи косата ни по-суха и безжизнена. Затова отделете време да потърсите сухи шампоани с колкото може повече натурални съставки.

Сухият шампоан може да причини акне по скалпа
Това също е вярно. Причината е, че нишестето, което се съдържа в повечето сухи шампоани, запушва порите на скалпа и често може да причини възпаление. Това може да доведе до пъпки, дразнене и сърбеж по кожата на главата. Топ фризьорът Мел Малкасян съветва да изполваме сух шампоан максимум веднъж в седмицата, за да намалим риска от подобни реакции. “Мислете за сухия шампоан така, както мислите за грима си,” е съветът на Малкасян, която препоръчва да не чакаме повече от един ден след използването на сух шампоан, за да измием косата си.

c1f73f61533276cd20f5f8b2608c8a92

И така, струва ли си да използваме сухите шампоани малко по-рядко? Със сигурност. Също така сме сигурни, че няма нищо лошо в това да държим под ръка един флакон, в случай че сутрин не сме чули алармата за събуждане или когато в края на дългия работен ден изникне непредвидена среща. Но по всичко изглежда, че сух шампоан повече от веднъж седмично може трайно да увреди косата ни и е по-добре да бъдем пестеливи в използването му.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КОСА

Pumpkin Spice: Нюансът за коса на есента
Коса19 СЕПТЕМВРИ 2022

Pumpkin Spice: Нюансът за коса на есента

Малко преди да посрещнем официално есента, плахо започваме да възприемаме новите тенденции.

Маслото от рапица ни помага за сухата и увредена коса
Коса08 СЕПТЕМВРИ 2022

Маслото от рапица ни помага за сухата и увредена коса

След летния сезон имаме толкова много суха и увредена коса, а маслото от рапица помага точно за това.

Печеливши идеи за къс бретон
Коса23 АВГУСТ 2022

Печеливши идеи за къс бретон

Днес ви задаваме въпрос: Подходящ ли е за вас късият бретон? Нека видим заедно какъв е отговорът.

Деми Мур споделя всичките си тайни за блестяща коса
Коса01 АВГУСТ 2022

Деми Мур споделя всичките си тайни за блестяща коса

Актрисата е горда собственичка на коса до бедрата.