Beauty : Коса17 ЮНИ 2021

Как да се предпазим от пърхот през лятото?

Попитахме д-р Валерия Матеева, специалист по кожни и венерически болести, как да се справим с вечния проблем в домашни условия

В началото на лятото много хора забелязват, че с покачването на температурите симптомите на пърхот се засилват.

Истината е, че пърхотът е целогодишен проблем за тези, които страдат от него. Топлото време не го причинява само по себе си, но през летните месеци има редица фактори, които могат да влошат симптомите, включително повишени температури и влажност – идеална среда за размножаване на причинителя на пърхот, обилно потене, носене на вързана коса и др.

Как да се предпазим от пърхот през лятото?

Днес ще си поговорим повече за това често срещано кожно състояние, което макар и да не е опасно и заразно и в повечето случаи дори не е особено болезнено, може да бъде сериозен източник на дискомфорт. Пърхотът, подобно на много кожни заболявания, може да доведе до ниско самочувствие, чувство на неудобство и намалено желание за социално общуване.

Наш гост по темата е Д-р Валерия Матеева, специалист по кожни и венерически болести с практика в университетска клиника и в личен офис, член на Българското дерматологично дружество, Европейската академия по дерматология и венерология и Международното дружество по дерматопатология. Д-р Матеева даде специално интервю за missbloom.bg, за да ни разкаже повече за причините за поява на пърхот, рисковите фактори свързани с него, симптоми и начини за справяне с проблема.

Как да се предпазим от пърхот през лятото?

Ето какво сподели с нас д-р Валерия Матеева:

Д-р Матеева, можете ли да обясните какво представлява пърхотът?

Себорейният дерматит на скалпа, наричан още пърхот, е изключително често срещано състояние, което е част от проявите на т.нар. себорея. Себореята може да засегне не само скалпа, но и зоната около веждите, назо-лабиалните гънки, гърдите и гениталиите. Пърхотът е най-честата изява на себореята и от него страдат над 50% от хората в даден период от своя живот. Първите симптоми обикновено са в началото на пубертета или на около 50-годишна възраст, като мъжете са по-често засегнати от жените.

На какво се дължи пърхотът?

Промените по скалпа се дължат на съчетанието на:

  • определена наследствено обусловена предиспозиция (склонност за развитие на пърхот);
  •  състав на мазнината на скалпа;
  •  хормони;
  •  поселване с гъбички от вида Malassezia.

Обикновено себореята е най-често срещана сред младежите в пубертета, което се дължи на интензивната секреция на себум (секрета на мастните жлези) и високата хормонална активност през този период от живота. Водещо значение за прекомерната продукция на себум имат мъжките полови хормони (андрогените), с което се обяснява и по-високата честота на себорейни състояния при мъжете. Хормоните на стреса (вкл. кортизол) също влошават себореята.

Malassezia furfur е гъбичка, която е част от нормалната флора в себорейните области и се храни със секрета на мастните жлези. При определен състав на себума обаче, тя се размножава и отделя по-голямо количество отпадни продукти – мастни киселини, които имат директно дразнещо действие върху кожата на скалпа и водят до възпаление и нарушаване на кожната бариера. Когато към тези промени се добави и имунният отговор на организма към гъбата, цикълът на възпаление на кожата на скалпа (дерматит) се поддържа непрекъснато активен и скалпът страда.

Как да се предпазим от пърхот през лятото?

Как се проявява себореята на скалпа?

Най-леките симптоми на себорея се изявяват със зачервяване на кожата на скалпа, омазняване и отделяне на люспички (сквами). В повечето случаи всичко това е придружено от сърбеж. При по-тежките форми тези симптоми са по-интензивни, сквамите са мазни и едри и е необходима консултация със специалист-дерматолог, за да бъдат те разграничени от други дерматологични заболявания, включително и от псориазис на скалпа.

Как се повлиява пърхотът?

Нека не забравяме, че пърхотът по правило засяга млади хора и такива на средна възраст, които общуват активно, правят кариера и създават връзки. Поради този факт, пълният контрол над пърхота е изключително важен, защото се засяга видимата при социалното общуване кожа на скалпа и това може да доведе до влошено самочувствие, тревожност и понижено качество на живот.

Продуктите против пърхот са създадени, за да:

  • премахнат залющването на скалпа;
  • намалят секрецията на себум от мастните жлези;
  • потушат възпалението;
  • намалят броя на живеещите по скалпа гъбички (Malassezia furfur).

За успешно третиране на пърхота в домашни условия и без необходимост от консултация със специалист дерматолог, мога да препоръчам използването на козметиката на Head & Shoulders. Специалната съставка включена във формулата на продуктите – пироктон оламин – има доказано противогъбично действие срещу Malassezia furfur и в допълнение намалява косопада, като стимулира косъма да влезе във фаза на растеж и да се уплътни. И не на последно място, не забравяйте да направите консултация със специалист дерматолог, ако симптомите на пърхот не отшумят.

Как да се предпазим от пърхот през лятото?

Отличен избор за топлите месеци са шампоаните против пърхот Menthol и Supreme Strength. Menthol ще донесе допълнително облекчаване на сърбежа и дискомфорта в зоната на скалпа с екстра охлаждащия си ефект, а нежната формула на Supreme Strength с арганово масло и бамбук ще ви поглези с нежна грижа у дома.

Как да се предпазим от пърхот през лятото?

При редовна употреба продуктите на Head & Shoulders намаляват до 100% следите от пърхот, като в същото време допринасят за повишаване еластичността на косата. Нежните им формули спомагат за намаляване на причинения от пърхот косопад и допринасят за подхранена коса от корена до върха. За да стъпим уверени в летните месеци.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КОСА

Най-красивите пролетни прически за 2023 г.
Коса02 МАРТ 2023

Най-красивите пролетни прически за 2023 г.

Пролетта чука на вратите ни и е време да видим какви ще бъдат най-предпочитаните модни тенденции при прическите този сезон.

Диско къдриците отново са на мода
Коса24 ФЕВРУАРИ 2023

Диско къдриците отново са на мода

Точно така! Те са отново тук, за да ни напомнят, че това е една от най-сексапилните прически.

#Goodhairday: Зендея и тайната на красивата прическа
Коса20 ЯНУАРИ 2023

#Goodhairday: Зендея и тайната на красивата прическа

Ако съществуваше титлата „богиня на прическите“, тя с право щеше да принадлежи на актрисата.

Ексфолирайте скалпа си лесно и бързо у дома
Коса16 ОКТОМВРИ 2022

Ексфолирайте скалпа си лесно и бързо у дома

Колкото и да не ви се вярва всъщност е много важно да ексфолирате скалпа си.