Всичко за съставките в слънцезащитата

Какви са най-често срещаните съставки и как те влияят на кожата ни?

Митовете и легендите за слънцезащитата продължават да са водеща тема на разговорите през лятото.

Вечният дебат за продуктите със SPF и дали са полезни за нас, или не, продължава вече прекалено дълго. Макар и експертите да продължават да търсят отговорите по тази тема, всички могат да се съгласят в едно – всяка жена трябва да вмъкне повече слънцезащитни продукти в рутината си.

И понеже хората казват, че се страхуваме от това, което не познаваме, днес ще ви запознаем с пет от най-често срещани съставки в слънцезащитата и защо те са включени в продуктите.

Бензофенон-3 (Benzophenone)

Това е може би един от най-често срещаните елементи във фотозащитата, защото е одобрен от здравните организации и след множество проучвания е доказано, че защитава ефективно от UV-лъчите.

Съставката е позната и с името Оксибензон и представлява органично съединение, което може да се намери в някои растения, но в козметиката се синтезира по изкуствен начин. Единственото по-голямо притеснение на експертите за съединението е, че може да предизвика алергична реакция.

Всичко за съставките в слънцезащитата

Хиалуронова киселина

Продуктите, които съдържат хиалуронова киселина, са може би най-добрите, които можете да намерите на пазара. Това е често срещана съставка в грижата за кожата, но по-рядко в слънцезащитните продукти, защото е скъпа за ползване. Видите ли я в списъка на гърба на опаковката, обаче, веднага слагайте продукта в кошницата, защото това е явен сигнал, че създателите му поставят здравето и красотата ви на първо място.

Освен че киселината помага за запазване на хидратацията в кожата (важен фактор през лятото), тя също така забързва регенерирането й и с това повишава способността на кожата да се предпазва от слънцето по естествен начин. Затова и е подходяща съставка за един качествен слънцезащитен крем за лице.

Октиноксат (Octinoxate/Octyl methoxycinnamate)

Още едно органично съединение, което се използва на много места в козметиката – от слънцезащитата до балсамите за устни. То навлиза в грижата за кожата още пред 1950 година и до днес продължава да е любима съставка на големите марки, защото активно предпазва от UV-лъчите.

Все пак обаче експертите съветват да внимаваме с тази съставка, ако имаме упорито акне, защото понякога тя може да затрудни състоянието ни.

Всичко за съставките в слънцезащитата

Октокрилен (Octocrylene)

Като силно устойчива съставка, която трудно се размива от водата и предпазва дълготрайно кожата ни, октокриленът често може да намерим в съставките на добрия слънцезащитен крем. Неговата главна роля е да абсорбира UVB и UVA лъчите, които са виновни за състаряването на кожата, както и за образуването на рака на кожата.

Пантенол

Тази съставка е подходяща за хората, които често се излагат на слънце и търсят продукти, които ще им позволят да се предпазят от вредата на UV-лъчите, но същевременно искат да успокоят предишния си загар.

Пантенолът има способността бързо и ефективно да хидратира и следователно заздравява естествената бариера на кожата.

Всичко за съставките в слънцезащитата

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BEAUTY ПРОДУКТИ

Топ 5 марки за красота, собственост на знаменитости
Beauty продукти10 ЮЛИ 2022

Топ 5 марки за красота, собственост на знаменитости

От Fenty до Flower, нашият обзор представя знаменитостите, които са допринесли както за качеството, така и с експертния си опит на пазара.

Балсамът за устни, който измести червеното червило
Beauty продукти25 ДЕКЕМВРИ 2021

Балсамът за устни, който измести червеното червило

Известният Black Honey балсам на Clinique е най-големият хит през 2021

Продуктите за кожа, от които един мъж се нуждае
Beauty продукти12 НОЕМВРИ 2021

Продуктите за кожа, от които един мъж се нуждае

Ако искате силното рамо до вас да присъства освен с всичко друго и с поддържан външен вид, покажете му тези продукти

Бюджетните бюти продукти и тазгодишната Met Gala
Beauty продукти16 СЕПТЕМВРИ 2021

Бюджетните бюти продукти и тазгодишната Met Gala

Maybeline и TREsemmé бяха сред брандовете, отговорни за грима и прическите на Met Gala 2021.