Beauty : Beauty продукти21 АПРИЛ 2015

Истината за слънцезащитата

Кои са скритите врагове на вашата кожа и как да се справите с тях

Всички знаем, че защита от слънчевите лъчи е задължителна. Но дали тя се ограничава само до избора на слънцезащитен продукт с висок SPF фактор?

Фактите показват, че трябва да направим малко повече и ние ще ви разкрием какво.

Скрити врагове

Слънчевата светлина съдържа ултравиолетови лъчи, които вредят на кожата и очите. Тя може да предизвика преждевременно стареене и рак на кожата. Ултравиолетовите лъчи минават както през облаците и мъглата, така и през водата, затова се нуждаете от защита дори когато плувате или играете във вода. UV отразяването от пясък, водни повърхности, бетон, сняг удвояват сумата поета радиация от кожата. И най-важното щетите от слънцето не преминават, те се натрупват!

Риск от рак на кожата

С течение на времето излагането на ултравиолетовото лъчение и най-вече изгарянията, могат да причинят рак на кожата. Рискът от кожен рак е много по-голям в наши дни, отколкото е бил преди 20 години. Основната причина за това са по-голямото количество ултравиолетови лъчи, на които сме подложени в резултат от начина ни на живот и изтънелия озонов слой.
Незащитеното излагане на слънце може да причини също и тъмни пигментации на лицето и тялото. За да се предпазите, Дерматолозите препоръчват да използвате слънцезащита с висок фактор 30 или повече, винаги преди да излезете на открито. Добре е ежемесечно да се наблюдават луничките и бенките по тялото, и ако се забележат някакви промени, да се отиде незабавно на лекар.

Допълнителна защита от слънцето

Слънцезащитните кремове са много важна предпазна мярка, но не са достатъчни! За да намалите риска от дълготрайни щети от слънцето по кожата Ви препоръчваме:
• Не се излагайте на слънце между 10 и 16 ч.
• Носете дрехи, покриващи ръцете и краката.
• Хора, които прекарват дълго време на слънце или които изгарят лесно, трябва да ползват слънцезащитен крем с SPF 30 и повече.
• Използвайте слънцезащитен крем дори под дрехите; стандартната тениска осигурява защита само от 6 до 8 фактор.
• Слагайте фотозащитата си поне 15 минути преди да излезете навън и се мажете повторно на всеки 2-3 часа особено ако спортувате интензивно или плувате.
• Проверете дали очилата ви имат защита от UVA и UVB лъчи , които да филтрират поне 80% от слънчевите лъчи.
• Не забравяйте да сложите крем на ушите и устните си.

Истината за слънцезащитата

Превод на етикета

Какво означава SPF? Sun Protection Factor и номерът, който стои след тази абревиатура на етикетите на слънцезащитните продукти означава тяхната способност да блокират или филтрират вредните слънчеви лъчи. Например, ако използвате крем с фактор 15, можете да останете на слънце 15 пъти повече, отколкото без слънцезащита докато изгорите. Важно е да се знае, че нарастването на защитния фактор, не увеличава пропорционално количеството на поетата ултравиолетова радиация. Така например, докато фактор 2 ще абсорбира 50% от ултравиолетовите лъчи, то фактор 15 абсорбира 93%, а фактор 34 поема 97%.

Как да изберем слънцезащитен крем?

Дерматолозите силно препоръчват употребата на крем със SPF 15 или дори повече за всички типове кожа. Ако сте светлокожи и изгаряте лесно, използвайте крем с по-висок фактор за допълнителна защита. Избирайте “широкоспектърни” слънцезащитни кремове, които филтрират и UVA и UVB лъчите.
Търсете продукти, които са водоустойчиви и пото-устойчиви, особено ако спортувате интензивно.
Добро решение в последните години са дрехите, направени да блокират слънчевото лъчение. Техният защитен фактор е от 30 и нагоре.

Кога да използваме слънцезащитния крем?

Слънцезащитата трябва да се използва през деня, ако ще излизате навън за повече от 20 минути. Повечето хора поемат това количество слънце докато извършват рутинни дейности. Фотопротекторите могат да се слагат под грима. Днес има много козметични продукти, които съдържат SPF фактор, тъй като защитата от слънцето най-вече означава предпазване от преждевременно стареене и рак на кожата.

Слънчев магазин

Редовната употреба на слънцезащитен крем с висок фактор и качествени филтри предотвратява преждевременното стареене, причинено от вредното влияние на слънчевите лъчи. Но изборът на слънцезащитен крем от изобилието, съществуващо на пазара е доста трудно. Нашият фаворит сред многобройните продукти е мекият и хидратиращ фотозащитен крем за лице Melabel Sun SPF 50+ на Biotrade. Продуктът е богат на антиоксиданти и осигурява много висока защита от UVA и UVB лъчи. Той е препоръчван за ежедневна употреба или след използването на избелващи средства, химически пилинг, лазер терапия и други. Melabel Sun SPF 50+ е хипоалергичен и некомедоногенен и осигурява постепенно и равномерно потъмняване на кожата, без риск от изгаряне.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BEAUTY ПРОДУКТИ

Съвършенството е само на крачка разстояние
Beauty продукти21 ЮЛИ 2023

Съвършенството е само на крачка разстояние

It Cosmetics e решението за всеки проблем този сезон.

Топ 5 марки за красота, собственост на знаменитости
Beauty продукти10 ЮЛИ 2022

Топ 5 марки за красота, собственост на знаменитости

От Fenty до Flower, нашият обзор представя знаменитостите, които са допринесли както за качеството, така и с експертния си опит на пазара.

Балсамът за устни, който измести червеното червило
Beauty продукти25 ДЕКЕМВРИ 2021

Балсамът за устни, който измести червеното червило

Известният Black Honey балсам на Clinique е най-големият хит през 2021

Продуктите за кожа, от които един мъж се нуждае
Beauty продукти12 НОЕМВРИ 2021

Продуктите за кожа, от които един мъж се нуждае

Ако искате силното рамо до вас да присъства освен с всичко друго и с поддържан външен вид, покажете му тези продукти