Ще има ли българско име сред спечелилите Оскар тази година?

Втора лента на българския аниматор Теодор Ушев се надпреварва да спечели Оскар.

В краткия списък от 10 ленти, които се борят да са сред петте номинирани за престижната награда, пак попадна български филм и това е проектът на Тео Ушев. Той е създаден по адаптация на едноименната книга “Физика на тъгата” от Георги Господинов и отново попада в категория “Късометражна анимация”.

 

В озвучаването на филма са се включили много известни имена като Доналд и Росиф Съдърланд.

Лентата е създадена по уникален начин, използвайки 15000 восъчни картини, нарисувани на ръка. За да бъде създаден 27-минутния филм, са били нужни осем години работа, което прави този проект най-впечатляващия в репертоара на българско-канадския аниматор.

“От самото начало исках да създам филм като капсула на времето. Бях вдъхновен от египтяните, по същия начин както бащата на модерните капсули на времето д-р Торнуел е бил. Той черпел вдъхновение от откритото в египетските гробници и от метода, по който те са създали картините там, така че да бъдат запазени за повече от 18 века”, казва Тео пред Variety.

Това е вторият път, в който филм на Ушев получава подобно признание. Предишният негов проект “Сляпата Вайша” стига до петте избрани ленти, номинирани за Оскар. Макар и в крайна сметка филмът да не печели статуетката, постижението за българина е впечатляващо.

Обявиха Кристен Стюарт за актриса на десетилетието

Как да постигаме целите си в грижата за тялото, съветва Теди Бургазлиева