“Този миризлив боклук най-сетне го няма”: реакцията на света след присъдата на Харви Уайнстийн

Продуцентът продължава да отрича, че е виновен.

“Днес можем да дишаме спокойно. Този миризлив боклук най-сетне го няма”, заяви смело в Twitter Роуз Макгоуън, която бе една от първите, обвинили Харви Уайнстийн в сексуален тормоз.

Името на 67-годишния милионер се превърна в най-обсъжданата тема в социалните медии, след като на 24 февруари бе официално обявен за виновен в изнасилването на бившата актриса Джесика Ман през 2013 година и в тормоз над неговата предишна асистентка Мими Хейли.

Много известни личности коментираха присъдата му, като по-голямата част адресираха думите си към жените, станали жертва на тормоз от негова страна.

“Към жените, които свидетелстваха и преминаха през този травматичен ад – вие помогнахте на всички момичета и жени в света. Благодаря ви”, бяха думите на Ашли Джъд.

Тя също свидетелства срещу продуцента, заедно с Роуз, но обвинението й бе отхвърлено миналата година.

“Моите благодарности на смелите жени, които свидетелстваха и на журито, което не се повлия от тактиките на защитата. Ще променим законите в бъдещето, така че жертвите да бъдат чувани”, сподели Розана Аркет, която също призна, че е пострадала от Уанстийн.

Това, което предизвика негативна реакция, бе фактът, че Уайнстийн е осъден само за две от провиненията си, като останалите обвинения от страна на неговите жертви към този момент остават ненаказани.

Въпреки това той ще трябва да излежи от 5 до 25 години за престъпленията си, а тепърва му предстоят още две дела, които могат да увеличат присъдата му.

Веднага след делото му той е трябвало да бъде приет в болница заради влошеното му здравословно състояние. Според адвокатския му екип продуцентът е претърпял неуспешна операция на гърба, затова не може да върви самостоятелно и постоянно трябва да му се бият инжекции, за да не загуби напълно зрението си.

От своя страна Уайнстийн продължава да повтаря, че е невинен. Думите му, след като е излязъл от съдебната зала, били “Невинен съм. Не мога да повярвам, че това се случва в Америка.” До този момент той се извиняваше със своята пристрастеност към секса.

Имаше и такива, които го подкрепиха – Бил Козби, който през 2018 година също бе осъден за сексуален тормоз, обвини прокуратурата в пристрастност.

Прочетете повече за присъдата на Уайнстийн тук.