Харви Уайнстийн се изправи пред съда

Вчера в Ню Йорк бе даден хода на делото срещу холивудския продуцент Харви Уайнстийн, обвинен в сексуални посегателства от 80 жени.

Срещу 70-годишният Уайнстийн бяха повдигнати обвинения за изнасилване с предварителна подготовка от негова страна и преследване на жертвата, както и за сексуално посегателство през 2013-та.

Очаква се броят на обвиненията тепърва да расте.

Харви Уайнстийн обаче пледира, че е невинен. “Не съм правил секс с жени без тяхното съгласие”, заяви в залата мъжът, който в продължениe на десетилетия е бил един от най-влиятелните продуценти в Холивуд. Ако обвиненията бъдат доказани, Уайнстийн е заплашен от до 28 години зад решетките.

Компанията на Харви Уайнстийн банкрутира

Срещу Уайнстийн има обвинения, че в продължение на три десетилетия е злоупотребявал сексуално с актриси и свои служителки, използвайки властта си в индустрията. Скандалът избухна през октомври 2017-та, когато вестник New York Times пръв публикува материал за злоупотребите на продуцента. Сред първите звезди, които проговарят за агресията на Уайнстийн са Ашли Джъд и Роуз Макгоуан. По-късно редица други известни актриси също споделят, че са ставали жертва на неуместното му поведение – сред тях Гуинет Полтроу, Анджелина Джоли, Салма Хайек, Лена Хийди, Ума Търман и Лупита Нионго.

Салма Хайек: Харви заплаши, че ще ме убие

Сред обвиненията на звездите срещу Уайнстийн е това, че е саботирал кариерата на всяка актриса, която му е отказала секс.

Бившата му компания Miramax е пускала фалшива информация за актриси като Ашли Джъд и Мира Сорвино, така че никой да не ги ангажира за роли. Тази информация беше потвърдена от режисьора на “Властелинът на пръстените” Питър Джаксън.