Маскиран нападател нахлул в замъка Уиндзор и заплашил кралицата с арбалет на Коледа

19-годишен опита да убие кралицата на Великобритания.

Коледата в замъка Уиндзор тази година е била помрачена от заплаха за живота на кралица Елизабет II. Според “The Sun” този уикенд тя е била нападната от маскиран мъж, въоръжен с арбалет.

Медията докладва, че 19-годишният, който вече е задържан, е влязъл взлом с намерението да убие кралицата, твърдейки че това е неговото отмъщение за “клането в Амритсар през 1919 г.”.

Нападателят е качил видео в Snapchat минути преди да нахлуе в двореца. В него той разкрива плана си с думите: “Съжалявам. Съжалявам за това, което направих, и за това, което ще направя. Ще се опитам да убия Елизабет, кралицата на кралското семейство”.

Нарича себе си “индийски сит” и “Дарт Джоунс” – препратка към фантастичната поредица “Междузвездни войни” и злодея “Дарт Вейдър”.

Въпреки че сега кралицата е в безопасност и натрапникът е арестуван, случилото се носи голяма тревога на британци за сигурността на монарха. Полицията в момента опитва да установи как 19-годишният е успял да премине през охраната и телената ограда, заобикаляща замъка. Експерти споделят колко обезпокояващ е случаят, защото арбалетът може да бъде заплаха и отдалеч, а в случая нападателят е стигнал твърде близко до кралицата.

Не за първи път обаче тя изпада в подобна опасност. През 1982 година англичанин нахлува в покоите на кралицата през непроверен прозорец. Тогава обаче заплахата е била малка, а дори самата Елизабет II е запазила самообладание и е разговаряла с нападателя, преди той да бъде задържан от охраната.

Кралица Елизабет II отдаде почит на принц Филип с празничния си поздрав тази година

Това бе първата Коледа, която кралица Елизабет посреща сама след смъртта на принц Филип, а заради зачестилите случаи на коронавируса тя трябваше да отмени традиционното си пътуване до Сандрингам за празниците. За Коледа в Уиндзор са останали и принц Чарлз и Камила, за да бъдат до кралицата.

Popular