Къде свършва Джон Сноу и започва Кит Харингтън?

След по-малко от месец сагата “Игра на тронове” приключва завинаги. Какво ще се случи с Джон Сноу? А с Кит Харингтън?

Пред Esquire британският актьор, роден през 1986 г., говори за новия си проект – филм, в който ще играе хомоксексуалист. Кит говори още за Джон Сноу, за решението си да стане актьор, за отношението си към модата и за любовта. И изненадващо или не споделя, че харесва жени, които имат бръчки.

Къде свършва Джон Сноу и започва Кит Харингтън?
Никога не съм се чувствал, сякаш съм се превърнал в Джон Сноу. Има ясна граница между нас, но очевидно има и прилики. Джон е добър човек, благороден дух, който в крайна сметка се стреми към равновесие и спокойствие, точно като мен. Независимо от това, ако играеш една роля в продължение на девет години, трябва да направиш така, че да не останеш завинаги заклещен в нея.

Ти и той все пак се влюбихте в една и съща жена. Как се случи това?
По време на трите седмици, прекарани в Исландия, когато снимахме втория сезон, Джон загуби репутацията си на суров герой и се влюби в Игрит (актрисата Роуз Лесли, за която Харингтън се ожени през юни 2018-а – бел.ред.), същото се случи и с мен. Северното сияние свърши останалата част от работата (смее се).

Винаги ли си знаел, че ще бъдеш актьор?
Имаше период, в който си мислех, че ще стана журналист, бях убеден, че актьорската игра може да ми бъде само хоби. Много ме впечатляваше работата на военните репортери. Любимият ми такъв е един англичанин от Channel 4, който по някакво странно стечение на обстоятелства се казва точно Джон Сноу (смее се). Исках да бъда като него, а всъщност станах един друг Джон Сноу, който върти меч. Продуцентите на сериала видяха нещо в мен, а аз с малко помощ от тях осъзнах, че да си актьор всъщност е едно прекрасно занимание.

Каква е връзката ти с модата?
Бих казал, че добре се разбираме с нея. Харесва ми класическият мъжки стил. Обичам да нося черно, естествено комбинирано с цветни акценти и някой оригинален аксесоар. Харесвам правените по поръчка официални костюми и вниманието към детайлите, в което се кълнат техните шивачи. Казват, че модата преминава, но стилът остава – придържам се към това мото.

Никой не хареса новия Джон Сноу

Остаряването притеснява ли те?
Не, изобщо. Гледам на него като на естествен процес, който е съпроводен с трупане на важен житейски опит. Бръчките ми харесват – и върху лицата на мъжете, и върху тези на жените. Те са съвсем нормален белег за това, в кой етап от живота се намираш.

Можеш ли да ни кажеш нещо за новия ти филм, режисиран от Ксавие Долан?
Това е историята на една телевизионна звезда, която крие своята хомосексуалност и живее двойствен живот, поддържайки кореспонденция със свой фен в Англия, пред когото споделя страховете си. Действието във филма се развива преди почти десетилетие и повдига въпроса дали един актьор, който е съвсем открито гей, може да бъде избран да играе супергерой в холивудска продукция? Казва се „Смъртта и животът на Джон Ф. Донован” и е първият филм на Ксавие Долан на английски език. Ксавие е много елегантен режисьор и фантастичен разказвач. За да изиграя тази роля на супергерой от телевизионен сериал, ме накара да гледам, дръж се здраво, за да не паднеш – „Розуел”! Да, точно онзи тийнейджърски телевизионен сериал от 90-те, който всъщност е леко идиотски. Но новият ми филм е важен, защото засяга проблемите на мъжествеността и хомосексуалността във филмовия бизнес. За съжаление, изглежда, че двете неща не могат да съжителстват в една и съща филмова роля. Бих се радвал някой ден да видя супергерой на екрана, който да има годеник вместо годеница. Не мислиш ли, че е дошъл моментът?

Емилия Кларк е преживяла две мозъчни аневризми

Popular