Чарлз III все още не е решил съдбата на Арчи и Лилибет

Всичко изглежда ясно, но все още нищо не е определено от страна на кралското семейство. Според експерти крал Чарлз III все още не е решил дали да позволи на внуците си Арчи и Лилибет Даяна да използват титлите принц и принцеса, които им се полагат по право.

Кралският редактор на вестник „The Times“ твърди, че тази нерешителност на суверена повишава напрежението между Чарлз и херцозите на Съсекс – Хари и Меган.

Техните деца, след смъртта на Елизабет II, стават принц и принцеса по право, въз основа на разпоредба, издадена от крал Джордж V, дядо на Елизабет II,  през 1917 г., която гласи: „Децата на всички суверени на Кралството, синовете на синовете и първият внук, роден от най-големия син на принца на Уелс, те ще имат и ще запазят през целия си живот третирането на кралско височество, заедно с титлата принц или принцеса пред кръщелното име и други почетни титли.“

Ставайки крал Чарлз, децата на всички негови деца, следователно също Арчи и Лилибет, стават принц и принцеса. И все пак е факт, че все още не са променени титлите им на уебсайта на кралското семейство и на този етап все още са споменати като „мистър Арчи Маунтбатън-Уиндзор и мис Лилибет Маунтбатън-Уиндзор“.

Крал Чарлз III е съсредоточен върху периода на траур

„Кралят е съсредоточен върху периода на траур, малко вероятно е да бъдат променени титлите на този етап. Сигурни сме, че в един момент това ще бъде обсъдено“, отговори на въпросите на вестника говорител на кралския двор. Това забавяне обаче предизвиква гнева на Хари и Меган, които биха искали титлите да бъдат признати автоматично след смъртта на кралицата.

„Но има резерв, преди да се оповестят официално титлите на децата на херцозите на Съсекс, и този резерв е доверието“, коментира кралският експерт Кейт Никъл. „Чарлз III трябва да е сигурен, че може да се довери на Хари и Меган“.

За херцозите на Съсекс в Съединените щати, титлите биха били достатъчни: те винаги са ги смятали за въпрос на безопасност и отношение към кралското семейство, но няма да променят нищо в генерален аспект. Но е факт, че държат на тях по отношение да децата си и сега възниква поредното кралско напрежение.

 ВИЖТЕ ОЩЕ: Първата официална снимка на крал Чарлз III