Защо е полезно да тренираме по 10 минути

Ако имате само 10 минути за упражнения, направете ги!

Учените ни окуражават да правим “микро тренировки”, ако нямаме време или желание за повече. Доказано е, че дори съвсем малко време, прекарано във физическа активност, подобрява здравето, намалява риска от депресия и удължава живота.

Освен кратките тренировки, полезни могат да бъдат и тези, които правим рядко – например една стандартна 40-60 минутна тренировка само веднъж седмично.

Откритията на учените окуражават всички заети хора, които не могат да намерят време в седмичния си график за редовен и продължителен фитнес. Посланието е изключително важно – движете се и се правете упражнения. Десет минути са по-добре от нищо и с времето единствено могат да повлияят на тялото и ума положително.

Да правим упражнения вечер не нарушава съня

Умерените вечерни тренировки няма да ви попречат да спите добре. Това е още едно от новите научни открития, които са добре дошли за заетите хора. Както и за онези, които сутрин нямат енергия и не успяват да се занимават със спорт.

Дори ако се упражнявате 30 минути преди лягане, няма да заспите по-трудно. Леките до умерени натоварвания дори удължават най-дълбоката фаза на съня. Не важи обаче за силовите тренировки и за интензивното кардио – тях наистина е добре да оставим за по-ранен час.