Ябълка или поничка – усеща ли тялото ни разликата?

Един от най-нашумелите спорове в уелнес сферата е дали тялото ни прави разлика между здравословните източници на калории и нездравословните.

Този въпрос циркулира из средите на фитнесът и здравословното хранене години наред и все още е трудно да се даде отговор.

Парадоксът идва от това, че както нездравословните, така и здравословните храни варират по калории и макроси, затова дори да водиш напълно здравословен начин на живот пак има възможност да достигнеш същите калориийни стойности за деня като човек с вредни хранителни навици.

Не може да се отрече, че при хора, страдащи от нездравословно затлъстяване, намалянето на калориите за деня, дори и ако идват от вредни храни, ще бъде ефективно. Но според преобладаващите проучвания в дългосрочен план това не е добра стратегия.

Защото вредната храна не е само богата на калории, но и на трансмазнини  и въглехидрати от лошия тип. Така те не ни помагат да си набавим нужните за здравето витамини и нутриенти, а спомагат за запушването на кръвните канали, повишаването на холестерола и опасността от диабет.

Най-добрият вариант си остава балансираната диета, както биха се съгласили повечето специалисти. Важно е да си набавяме полезни вещества, но и да предлагаме разнообразие на организма си. Така че вредна охрана, но само от време на време и с мярка, никому няма да навреди.