Защо трябва да пием топла вода през лятото?

Колкото и парадоксално да звучи, пиенето на топла вода през лятото е полезно за организма ни. Ето защо!

Навън е 35°C и времето през следващите няколко дни прогнозира високи температури, достигащи до 40°C. Знаем, че звучи странно, но пиенето на топла вода ще ни избави от нетърпимите горещини.

Изпотяването е основният начин за охлаждане, що се отнася до процеса на пиене на горещ чай или друга напитка. Когато приемаме дадена течност, която е по-топла от телесната ни температура, при правилните условия, количеството пот се увеличава.

Фотография: Pexels.com

Въпреки че това също изглежда контраинтуитивно, по-обилното изпотяване помага за охлаждане на тялото ни. Когато потта се изпари от кожата, телесната температура спада по-бързо. А това пък ни позволява да достигнем до идеалната температура, за да се чувстваме по-добре.

В края на краищата, изпотяването е единственият здравословен, естествен и уважаващ тялото ни начин да се разхладим през лятото.

Пиенето на гореща вода за понижаване на телесната температура е трик, който работи чудесно на места със сухи горещи температури или в дни, които имат тези характеристики. Ако денят е влажен, потта се изпарява много по-трудно. И тъй като това е важна стъпка за понижаване на телесната температура, рискувате да получите обратния ефект.

Фотография: Pexels.com

Топла вода през лятото – това не е мит

Както вече казахме, пиенето на топла вода през лятото не е мит. Но в случай, че обичате да консумирате чай повече, то нека видим кои са най-подходящите летни избори.

Най-свежите варианти, които могат да помогнат за понижаване на телесната температура, са зеленият чай, чудесен съюзник, богат на антиоксиданти и с дрениращ ефект, и белият чай, ценен, деликатен и мек.

Фотография: Pexels.com

За нищо на света не забравяйте и билковите чайове. Има всякакви и за всеки вкус. А кой от тях е най-освежаващ? Разбира се, че ментовият.

Защо пък да не опитате да изпиете малко гореща вода с два резена лимон и малко парче джинджифил? Би било супер за вашия организъм.

Или пък, както правят всички в Китай, просто изпийте чаша топла вода. Опитайте се да правите това сутрин, а след това допълнете хидратацията си с няколко напитки през деня.

Фотография: Pexels.com

ВИЖТЕ ОЩЕ: За какво се използват минералните соли и на какво да обърнем внимание?