Сусамът намалява риска от рак на гърдата

Яденето на сусам може да понижи риска от развитие на рак на гърдата. Това е едно от най-разпространените заболявания сред жените и ежедневно засяга 150 жени във Великобритания.

Учените от организацията за изследване на рака Cancer Research UK са категорични, че редовното похапване на сусамово семе допринася за намаляване на риска от рак на гърдата заради съдържащите се в семената му лигнани, които след консумация се трансформират в специфични съединения, борещи се с рака.

Режимът на хранене, който намалява риска от рак

Сусамовото семе има богато съдържание на фитоестрогени, които от своя страна допринасят за регулирането на производството на естроген в тялото. Тези вещества също така имат свойството да възпрепятстват растежа и разпространението на туморите. Сусамът съдържа и сезамин – едно от основните вещества в семената, за които е доказано, че спират развитието на раковите клетки.

 

6 навика, които увеличават риска от рак на гърдата

За какво още е полезен?
Освен това този продукт е много добър източник на манган и мед, също така и на калций, магнезий, желязо, фосфор, витамин В1, цинк и диетични фибри. Той има добро въздействие при ревматоиден артрит, като намалява болката и подуването заради медта, която съдържа. Магнезият в него пък се отразява страхотно за намаляване на високо кръвно налягане и диабет, предотвратява троичния спазъм на кръвоносните съдове, има добър ефект върху дихателни спазми при астма. Калцията и цинкът в сусама пък подпомагат в превенцията на загуба на костна тъкан, която може да настъпи в резултат на менопаузата или при определени заболявания, като ревматоиден артрит.