SOS: Слънчево изгаряне!

Горещите летни дни са тук и не можем да мислим за нищо друго, освен за “безгрижните” дни на плажа…

Слагаме безгрижни в кавички, защото дори и тогава имаме нужда от грижа, най-вече за кожата, която е изложена на агресивното слънце.

Всички знаем за изконните правила: добра слънцезащита и хидратация. Но понякога и те не помагат и ставаме жертви на слънчево изгаряне. Ето какво да правим, когато сме стояли твърде много на слънце и то е било безпощадно към кожата ни.

Веднага щом забележите зачервяване и сърбеж по кожата, се скрийте под чадъра и покрийте зоната с дрехи. Дори и още да не ви боли, положението само ще се влошава, така че трябва да вземете незабавни мерки.

Как да се предпазим от пърхот през лятото?

За да забавите възпалителния процес, охладете кожата със студен компрес: това може да стане с навлажнена в студена вода кърпа, с гел от алое или с охлаждащ лосион. Най-важното е продуктът, който слагате върху засегнатата зона, да не е на алкохолна основа. Можете да си вземете и студен душ, но имайте предвид, че силните струи само раздразват кожата, както и агресивните сапуни и гелове.

Когато сте изгорели, кожата ви има нужда от ударна доза хидратация, за да се възстанови. Нанесете крем с пантенол, с екстракт от алое или с друга успокояваща съставка. Най-добре се откажете от продукти, чиято формула е на основата на масла – те само ще създадат мазен филм върху кожата, който няма да позволи влагата да попие добре в кожата, а това само ще засили възпалението.

След слънчево изгаряне цялото тяло страда от дехидратация. Така че, след като веднъж сте се опарили, наблегнете на течностите: много вода и зелен чай. Те ще ускорят регенерацията на тъканите и ще прочистят организма от токсини.

Забравете за тесните дрехи след изгаряне! Триещите се в кожата тъкани само ще я раздразнят, което може да доведе до вторична инфекция. Най-доброто решение са широки дрехи, които трябва задължително да бъдат от естествени тъкани, които позволяват на кожата да диша – памук, лен, коприна.

Вечният дебат през лятото: хидратиращ крем със SPF или слънцезащитен лосион?

Докато кожата ви не се възстанови напълно, избягвайте пряка слънчева светлина. Това е трудно особено когато сте на море, но продължителната болка до края на почивката е още по-неприятна, така че е редно да прекарате известно време под чадъра. Ако ви се налага да излизате под парещото слънце, не забравяйте високата слънцезащита. Подновявайте с нов слой крем на всеки два часа.

Много от козметичните ви продукти стават вредители, когато кожата ви е изгорена от слънцето. Всички артикули с ексфолиращи частици трябва да бъдат оставени настрана. Не използвайте и козметика, съдържаща киселини, аромати, лидокаин и бензокаин. Овлажнявайте кожата често и използвайте антиоксиданти, като витамин C и E – можете да нанасяте крем с витамините външно, но и да пиете добавки с тях, за да възстановите липсите в тялото.

Забравете и за грима. Да, изгорялото лице не изглежда особено привлекателно, но си струва да изчакате известно време, за да не влошите положението. BB кремовете и основите само увеличават възпалението и могат да предизвикат алергична реакция, особено в този уязвим за кожата момент. Повярвайте, така само ще си създадете допълнителни проблеми, които ще се оправят с много повече усилия и време.

Ако състоянието ви е по-тежко – появяват се обриви и мехури – е време да посетите лекар.

5 трика от инфлуенсърите за това как предпазим косата си по време на лятната почивка

tips