Няколко съвета за лека бременност през лятото

Бременността е един от най-вълнуващите, но и трудни периоди за една жена. Високите температури допълнително усложняват ситуацията, особено ако бъдещата майка вече е в напреднала бременност.

В летните месеци, тя със сигурност усеща сериозен дискомфорт, който обаче може да бъде облекчен, ако следва някои правила:

Внимавайте със слънцето

Бъдете особено внимателни със слънцето. Забравете за бронзовия тен и коктейлите на плажа, стойте на сянка и залагайте на много вода. Излагайте се на слънчевите лъчи рано сутрин или в късния следобед, когато няма да навредите не само на кожата, но и на бебето. Умереното излагане на слънце обаче подпомага образуването на витамин D, а това е особено важно за правилното развитие на костната система на бебето. Но стойте на слънце не повече от 2 часа, но не и между 11 и 16ч.! Задължително слагайте слънцезащитен крем със SPF 50, тъй като по време на бременността се появяват повече пигментни петна по лицето и тялото. Защитавайки кожата си с подходящ крем, вие ще намалите риска от тяхната поява, както и от слънчево изгаряне.

Нещата, които се променят с появата на дете

Пийте повече течности

Няма да говорим колко е важно да пием вода, но тя е просто задължителна за всяко бременно момиче. Особено през лятото, когато с потта се губи голяма част от електролитите в тялото. Забравете обаче за ледената вода, вместо това заложете на хладката. Винаги носете със себе си вода и отпивайте през целия ден по малко. Фрешовете (особено от портокал) и прясно мляко са много полезни за организма ви в този период. Течностите са особено важни при дамите, които сусещат подуване в крайниците и корема.

Не се увличайте с храната

Това, че сте бременна, не значи, че трябва да ядете като за двама. Оставете бабините приказки и се старайте да се храните здравословно, с всички компоненти, полезни за здравето. Защото най-важното през бременността е какво приемате. Така че забравете за тестените и сладки храни, които няма да дадат нищо на плода, който расте във вас. Единственото, което може да постигнете са излишни килограми и висок инсулин и холестерол. Зачеркнете от менюто си и мазните, солените и пържени храни, както и газираните напитки. И внимавайте дали храната, която консумирате е добре сготвена. Вместо това наблягайте на храните, богати на фибри, на всички салати, зеленчуци и плодове (които трябва предварително да се измият много щателно).

С какво да се храним във всеки триместър от бременността?

Материите

Обърнете внимание на материите. Много пъти жените не се замислят за материите на дрехите, които носят, а те са много важни. През топлите месеци обличайте дрехи от естествени материи – памук, лен, коприна, които са с широка свободна кройка и позволяват на кожата да диша и вие да се чувствате леко и приятно. Това ще ви предпази от прегряване и прекомерно изпотяване. Цветовете също са много важни. Залагайте на светлите тонове, които не привличат излишно слънчевите лъчи.

Бъдете положителни

Не забравяйте да мислите положително! Не се затваряйте вкъщи и не ровете непрекъснато в сайтовете да търсите дали всичко ви е наред. Не забравяйте, че ако нещо се случва на една бременна, не значи непременно, че може да ви се случи и на вас. Пресявайте информацията. Слушайте лекаря си . Вярвайте, че всичко ще е наред и се забавлявайте. Защото бебето вече ви усеща и стресът от негативните мисли няма да му се отразят добре. Ето защо, излизайте с приятели, разхождайте се, забавлявайте се, танцувайте, смейте се и мислете положително.

Как да поддържаме форма по време на бременността

Движете се умерено

Ако нямате изрична забрана от следящия ви гинеколог, движете се повече. Разхождайте се в компанията на близките си приятелки, но предпочитайте ранните и по-късните часове, когато навън е по-хладно. Времето е много подходящо и за разхлаждане във вода. Подходящо е да посещавате часове по водна аеробика или си подарете няколко приятни дни край морето.

Йога за преди и след раждането

Ако все пак решите да отидете на басейн, внимавайте с обществените, тъй като те са много нехигиенични и рискувате да се сдобиете с някаква инфекция. Не забравяйте, че по време на бременността, имунитетът пада и има по-висок риск от болести и възпаления.

Правете леки упражнения. Ходете на йога или пилатес. Специалистите са категорични, че упражненията по време на бременност ще улеснят раждането след това, тъй като тялото ви вече е подготвено да понесе напрежението и напъните.

Истината за женските тела след бременността