Най-полезните витамини и храни за есента

За да подсилим още повече организма, трябва да приемаме силния антиоксидант витамин С. Той има силно положително влияние върху метаболизма, имунитета и възстановяването. През есента можем да си го набавим с приема на чушки, зеле, лук, магданоз и шипки.

Витамин Е също поддържа имунната система на ниво. Той обаче е и особено необходим за синтеза на хормони, като защитава и клетките от свободни радикали. Различните видове ядки, растителни масла, като зехтин и ленено масло, царевица и зеле са особено богати на витамин Е.

За да сме с перфектни коса и нокти, дори през есента, на помощ ни идва витамин А. Той е и от изключителна важност за хемопоезата – образуване на нови кръвни клетки като еритроцити, гранулоцити, левкоцити, тромбоцити, моноцити. Витамин А се съдържа в животинските продукти като краве масло, риба, яйца. Той обаче може да се отделя и от човешкото тяло, ако то се храни с моркови, ябълки, цвекло, зърнастец, домати. Идеалният вариант е да си направите чаша пресен сок от всичките тези зеленчуци.
Витамин D спомага за минералния метаболизъм, но и отговаря за отлагането на калций в костите и предотвратяването на остеопороза. За да си го набавим, е достатъчно само да постоим навън на слънце за около 30 минути дневно. Ако обаче няма слънце в дни като днешния, можем да си набавим този ценен витамин чрез жълтъка, сьомгата, гъбите, телешкия черен дроб и люцерната.
Снимки: Pinterest